Een eigen huis wordt nog altijd als een belangrijke spaarpot gezien. Maar de besparingsplannen van de regering zouden roet in het eten kunnen gooien bij de realisatie van de bouw- of verbouwplannen dit jaar.

Peter Vanden Houte (ING): "De ING-beleggersbarometer brokkelt in februari lichtjes af tot 83 punten, na 85 punten te hebben bereikt in januari (100 punten is het neutrale niveau). De inschatting van de economische omgeving verbetert niet langer. Vermoedelijk hebben de fors gestegen energieprijzen in de voorbije maand op de koopkracht gewogen, terwijl de aangekondigde begrotingscontrole voor ongerustheid heeft gezorgd. Ook wat de toekomstverwachtingen betreft, zijn de Belgische beleggers minder zeker van hun stuk geworden. Zo zakt het percentage respondenten dat in de komende maanden de conjunctuur ziet aantrekken tot 18% terug, terwijl de zwartkijkers met 46% ruimschoots in de meerderheid zijn. Opvallend is het feit dat bij de Franstalige respondenten 24% op beterschap hoopt, terwijl het bij de Nederlandstaligen slechts om 15% gaat."

Op het vlak van de beursvooruitzichten blazen Belgische beleggers warm en koud tegelijkertijd, hoewel de pessimisten in de meerderheid zijn. Zo verwacht 26% een beursstijging in de komende drie maanden, terwijl 36% rode cijfers op het koersbord vreest.

Vanden Houte: "Tegenover de voorbije maanden neemt de bereidheid om te beleggen opnieuw lichtjes af, zowel in risicovolle als minder risicovolle sectoren. Ook obligaties kunnen op minder enthousiasme rekenen. Zou het kunnen dat de stijging van de roerende voorheffing en de andere fiscale maatregelen het beleggen minder aantrekkelijk gemaakt heeft voor de gemiddelde Belg? Verrassend is wel dat Franstalige beleggers op dit ogenblik voor alle types van beleggingen meer interesse vertonen dan hun Nederlandstalige evenknieën. Voor obligaties vindt 32% van de Franstaligen het een goed moment om in te stappen, terwijl het bij de Nederlandstaligen maar om 20% gaat. Zelfs voor de meest risicovolle sectoren ziet 23% van de Franstaligen een aankoopmoment. Bij de Nederlandstaligen zijn er amper 15% die een dergelijke belegging nu zouden aanbevelen."

Een eigen huis wordt nog altijd als een belangrijke spaarpot gezien. Maar de besparingsplannen van de regering zouden roet in het eten kunnen gooien bij de realisatie van de bouw- of verbouwplannen dit jaar. Peter Vanden Houte (ING): "De ING-beleggersbarometer brokkelt in februari lichtjes af tot 83 punten, na 85 punten te hebben bereikt in januari (100 punten is het neutrale niveau). De inschatting van de economische omgeving verbetert niet langer. Vermoedelijk hebben de fors gestegen energieprijzen in de voorbije maand op de koopkracht gewogen, terwijl de aangekondigde begrotingscontrole voor ongerustheid heeft gezorgd. Ook wat de toekomstverwachtingen betreft, zijn de Belgische beleggers minder zeker van hun stuk geworden. Zo zakt het percentage respondenten dat in de komende maanden de conjunctuur ziet aantrekken tot 18% terug, terwijl de zwartkijkers met 46% ruimschoots in de meerderheid zijn. Opvallend is het feit dat bij de Franstalige respondenten 24% op beterschap hoopt, terwijl het bij de Nederlandstaligen slechts om 15% gaat." Op het vlak van de beursvooruitzichten blazen Belgische beleggers warm en koud tegelijkertijd, hoewel de pessimisten in de meerderheid zijn. Zo verwacht 26% een beursstijging in de komende drie maanden, terwijl 36% rode cijfers op het koersbord vreest. Vanden Houte: "Tegenover de voorbije maanden neemt de bereidheid om te beleggen opnieuw lichtjes af, zowel in risicovolle als minder risicovolle sectoren. Ook obligaties kunnen op minder enthousiasme rekenen. Zou het kunnen dat de stijging van de roerende voorheffing en de andere fiscale maatregelen het beleggen minder aantrekkelijk gemaakt heeft voor de gemiddelde Belg? Verrassend is wel dat Franstalige beleggers op dit ogenblik voor alle types van beleggingen meer interesse vertonen dan hun Nederlandstalige evenknieën. Voor obligaties vindt 32% van de Franstaligen het een goed moment om in te stappen, terwijl het bij de Nederlandstaligen maar om 20% gaat. Zelfs voor de meest risicovolle sectoren ziet 23% van de Franstaligen een aankoopmoment. Bij de Nederlandstaligen zijn er amper 15% die een dergelijke belegging nu zouden aanbevelen."