Peter Vanden Houte (ING): "De Belgische belegger blijft zwartgallig. In november zakte de ING-beleggersbarometer naar amper 62 punten, na 70 punten te hebben bereikt in oktober. Vermoedelijk zorgt de vrees voor de toekomst van de eurozone, maar ook het verslechterende conjunctuurklimaat in België voor een eerder depressieve toestand bij de beleggende Belg. Liefst 78% van de respondenten zag de Belgische conjunctuur in de voorbije maanden inzakken. Dat doet vermoeden dat na een negatieve groei in het derde kwartaal, ook in het vierde kwartaal de Belgische bbp-groei in de rode cijfers zal belanden. Veel beterschap wordt er overigens niet verwacht."

Voor de komende drie maanden ziet nog altijd 57% van de geënquêteerden een verdere conjunctuurinzinking, terwijl amper 13% de toekomst iets rooskleuriger inschat.

Opvallend is weer het verschil tussen Nederlandstaligen en Franstaligen dat telkens opduikt wanneer de economie in recessie afglijdt.

De iets meer conjunctuurgevoelige werkgelegenheid in het noorden van het land en de gemiddeld grotere aandelenportefeuille maken Nederlandstaligen pessimistischer wanneer de economische groei het laat afweten.

Dat is nu niet anders. Zo vreest 66% van de Nederlandstaligen een verdere verslechtering van de toestand, terwijl het bij de Franstaligen slechts om 45% gaat.

Peter Vanden Houte: "Voor 2012 zijn de Belgen iets minder pessimistisch, al kan men de huidige gemoedstoestand bezwaarlijk als euforisch omschrijven. Zo hoopt 15% op een economisch beter jaar dan in 2011, al denkt 44% dat het minder sterk zal zijn."

Peter Vanden Houte (ING): "De Belgische belegger blijft zwartgallig. In november zakte de ING-beleggersbarometer naar amper 62 punten, na 70 punten te hebben bereikt in oktober. Vermoedelijk zorgt de vrees voor de toekomst van de eurozone, maar ook het verslechterende conjunctuurklimaat in België voor een eerder depressieve toestand bij de beleggende Belg. Liefst 78% van de respondenten zag de Belgische conjunctuur in de voorbije maanden inzakken. Dat doet vermoeden dat na een negatieve groei in het derde kwartaal, ook in het vierde kwartaal de Belgische bbp-groei in de rode cijfers zal belanden. Veel beterschap wordt er overigens niet verwacht." Voor de komende drie maanden ziet nog altijd 57% van de geënquêteerden een verdere conjunctuurinzinking, terwijl amper 13% de toekomst iets rooskleuriger inschat. Opvallend is weer het verschil tussen Nederlandstaligen en Franstaligen dat telkens opduikt wanneer de economie in recessie afglijdt. De iets meer conjunctuurgevoelige werkgelegenheid in het noorden van het land en de gemiddeld grotere aandelenportefeuille maken Nederlandstaligen pessimistischer wanneer de economische groei het laat afweten. Dat is nu niet anders. Zo vreest 66% van de Nederlandstaligen een verdere verslechtering van de toestand, terwijl het bij de Franstaligen slechts om 45% gaat. Peter Vanden Houte: "Voor 2012 zijn de Belgen iets minder pessimistisch, al kan men de huidige gemoedstoestand bezwaarlijk als euforisch omschrijven. Zo hoopt 15% op een economisch beter jaar dan in 2011, al denkt 44% dat het minder sterk zal zijn."