Peter Vanden Houte (hoofdeconoom ING): ‘Het beursklimaat wordt riskanter’

PETER VANDEN HOUTE
Roeland Byl redacteur bij Trends

December zette de kroon op een goed beursjaar. De Bel-20 piekte tot boven 4000 punten. Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING, is voorzichtig optimistisch over 2020.

Hoe verklaart u de eindejaarsrally?

PETER VANDEN HOUTE. “Die stijging begon al in oktober. Belangrijke factoren waren dat de brexit in een definitieve plooi valt en dat er uitzicht komt op een handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten. Als onzekerheden verdwijnen, krijgen beleggers vertrouwen. Er zijn bovendien signalen dat de economie niet verder verzwakt, al blijkt dat voorlopig alleen uit de stemmingsindicatoren en nog niet uit de substantiële parameters. Voeg daar de negatieve obligatierente aan toe, en het is logisch om meer in te zetten op aandelen en risicoactiva.”

Verwacht u in 2020 een kentering? Of stevent de beurs af op nieuwe records?

VANDEN HOUTE.“De jongste tijd is de beurs duurder geworden, zeker in verhouding tot de bedrijfswinsten, die in het derde kwartaal van 2019 veeleer zwak waren. Veel bedrijven deden het beter dan verwacht, maar de bedrijfswinsten zitten nog altijd in dalende lijn. Ook het vierde kwartaal kondigt zich niet als fantastisch aan. Jaar op jaar zullen de bedrijfswinsten veeleer gezakt zijn, terwijl de beurzen lustig verder zijn gestegen. De kwestie is dus of er een realitycheck komt, of dat de rally doorgaat tot er wat meer vlees onder de koersen zit. Het sentiment van het moment gelooft in beterschap. We zien de bedrijfswinsten niet verder afzwakken, maar globaal genomen wordt 2020 niet zo’n sterk jaar. De groei van de wereldeconomie zal veeleer bescheiden blijven.

“Het maakt het beursklimaat toch wat riskanter, omdat de koersen al vrij ver vooruitlopen op de toekomst. Daarom kiezen we bij ING voor een iets voorzichtiger investeringsstrategie. Fors verkopen is niet de bedoeling, maar het is zeker niet het moment om massaal op meer aandelen in te zetten. Volgend jaar wordt niet noodzakelijk een slecht jaar, maar zeker geen 2019 bis.”

Kan het rentebeleid daar nog iets aan veranderen?

VANDEN HOUTE.“Ik verwacht daar niet veel beweging. In de Verenigde Staten lijkt de Federal Reserve de kat uit de boom te kijken. Al zou een renteverlaging volgens sommige collega’s nog kunnen. Sommigen vermoeden dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente zal verhogen. Wij denken eerder dat ECB de rente stabiel wil houden. Meer zit er niet in.”

Zijn de aanslepende regeringsonderhandelingen een bedreiging?

VANDEN HOUTE. “Op dit ogenblik is dat niet zo’n probleem. België zit niet in een recessie. Europa kijkt dan wel naar het begrotingsbeleid, maar al bij al is het deficit niet buitensporig groot en blijft het zeker onder 3 procent. De markten liggen daar niet wakker van, onder meer omdat de globale context eerder positief blijft. Obligatiebeleggers kijken naar landen die net iets meer bieden dan de Duitse Bunds. En België hoort daarbij. Voorlopig is er geen paniek. Als we naar een impasse gaan, waarbij het land uiteen dreigt te vallen, zou dat aanleiding kunnen geven tot meer nervositeit. Maar voor zo’n scenario zijn allicht eerst nieuwe verkiezingen nodig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content