Moody's heeft berekend dat het percentage wanbetalingen op high yield obligaties in Europa in het vierde kwartaal van 2012 1,8% was. In het derde kwartaal was dat nog 3,1% en een jaar geleden 3,3%.

Voor eind 2013 voorspelt Moody's dat dit percentage 3,3% zal zijn in Europa en 3% wereldwijd (het historisch gemiddelde is 4,8%). Fitch verwacht wereldwijd een wanbetalingspercentage van 2% in 2013.

Vanwege de toegenomen kans op overheidsingrijpen bij banken in Cyprus heeft Moody's de rating van het land op 10 januari met drie stappen verlaagd naar Caa3.

Het vooruitzicht blijft negatief. S&P heeft een rating van CCC+ en Fitch BB-, beiden ook met een negatief vooruitzicht. Opkomende markten zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers het jaar ook goed van start gegaan.

De risico-opslag voor schuldpapier uit deze markten staat nu op 250, een daling van 7 bp sinds het einde van 2012.

Moody's heeft berekend dat het percentage wanbetalingen op high yield obligaties in Europa in het vierde kwartaal van 2012 1,8% was. In het derde kwartaal was dat nog 3,1% en een jaar geleden 3,3%. Voor eind 2013 voorspelt Moody's dat dit percentage 3,3% zal zijn in Europa en 3% wereldwijd (het historisch gemiddelde is 4,8%). Fitch verwacht wereldwijd een wanbetalingspercentage van 2% in 2013. Vanwege de toegenomen kans op overheidsingrijpen bij banken in Cyprus heeft Moody's de rating van het land op 10 januari met drie stappen verlaagd naar Caa3. Het vooruitzicht blijft negatief. S&P heeft een rating van CCC+ en Fitch BB-, beiden ook met een negatief vooruitzicht. Opkomende markten zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers het jaar ook goed van start gegaan. De risico-opslag voor schuldpapier uit deze markten staat nu op 250, een daling van 7 bp sinds het einde van 2012.