"Bij een aantal bedrijven is er nog geen geolied toezicht en bestuur rond de wereldwijde pensioenverplichtingen," legt Sigrid Geens, hoofd van de pensioenafdeling (Retirement Risk & Finance) bij Mercer uit.

"Het gaat dan ook om een complexe materie, waarvan het beheer kennis verreist van een kluwen aan pensioenwetten en -regels die sterk kunnen verschillen van land tot land. Een bedrijf dat enkel opereert in België ziet zich qua pensioenen blootgesteld aan risico's op het vlak van de investeringen, de hoogte van de te betalen premies, veranderingen in het niveau van de verplichtingen en veranderingen van wetgeving in België. Voor een multinational stijgt de complexiteit quasi exponentieel omdat die het samengestelde risico van deze zaken dient onder controle te houden. Schommelingen en volatiliteit in de pensioenkosten en verplichtingen kunnen nefast zijn voor de beurskoers en kredietwaardigheid van een bedrijf."

Jaarlijkse pensioenkost van €44 miljard

Volgens Geens is het belangrijk dat bedrijven hun pensioenverplichtingen goed beheren. Een goede governance-structuur is de eerste stap om goed zicht krijgen op de toekomstige verplichtingen, zowel op de thuismarkt als in het buitenland.

Geens: "Pensioenrisico wordt vaak onderschat, maar moet een breed lange-termijnthema zijn van de algehele Corporate risicomanagementstrategie van een bedrijf. Daar wringt het schoentje nog vaak. Vreemd, gezien de jaarlijkse pensioenkosten van €44 miljard - daar kun je landen mee redden."

"Bij een aantal bedrijven is er nog geen geolied toezicht en bestuur rond de wereldwijde pensioenverplichtingen," legt Sigrid Geens, hoofd van de pensioenafdeling (Retirement Risk & Finance) bij Mercer uit. "Het gaat dan ook om een complexe materie, waarvan het beheer kennis verreist van een kluwen aan pensioenwetten en -regels die sterk kunnen verschillen van land tot land. Een bedrijf dat enkel opereert in België ziet zich qua pensioenen blootgesteld aan risico's op het vlak van de investeringen, de hoogte van de te betalen premies, veranderingen in het niveau van de verplichtingen en veranderingen van wetgeving in België. Voor een multinational stijgt de complexiteit quasi exponentieel omdat die het samengestelde risico van deze zaken dient onder controle te houden. Schommelingen en volatiliteit in de pensioenkosten en verplichtingen kunnen nefast zijn voor de beurskoers en kredietwaardigheid van een bedrijf."Jaarlijkse pensioenkost van €44 miljard Volgens Geens is het belangrijk dat bedrijven hun pensioenverplichtingen goed beheren. Een goede governance-structuur is de eerste stap om goed zicht krijgen op de toekomstige verplichtingen, zowel op de thuismarkt als in het buitenland. Geens: "Pensioenrisico wordt vaak onderschat, maar moet een breed lange-termijnthema zijn van de algehele Corporate risicomanagementstrategie van een bedrijf. Daar wringt het schoentje nog vaak. Vreemd, gezien de jaarlijkse pensioenkosten van €44 miljard - daar kun je landen mee redden."