Pensioenfondsen moeten meer dan ooit vooruit plannen

De lage rente maakt de situatie voor de pensioenfondsen steeds ongemakkelijker, waarbij we makkelijkheidshalve even voorbijstappen aan het feit dat ook de Europese schuldencrisis steeds meer sporen achterlaat in de sector. De veranderde marktomstandigheden maken dat de pensioenfondsen op een andere manier moeten gaan denken.

Veel pensioenfondsen die een overlay-strategie gebruikten, kwamen in 2008 plotseling liquide middelen tekort om aan extra onderpandseisen te voldoen. Vooruit plannen is volgens Markus Aakko en Jared Gross van obligatiefondsbeheerder PIMCO belangrijker dan ooit.

Liquide middelen indelen in verschillende categorieën

Een manier om daarmee om te gaan, is de liquide middelen in te delen in verschillende categorieën, met verschillende niveaus van liquiditeit, waarbij een deel van de activa kan worden aangehouden in meer liquide beleggingsvormen en een deel in beleggingen met hoger rendement.

Hoeveel er moet worden aangehouden in de categorie van liquide middelen die onmiddellijk beschikbaar zijn, is relatief eenvoudig te bepalen door risicomanagers.

Markus Aakko en Jared Gross zien een aantal mogelijke voordelen aan het intern houden van de beschikbare liquiditeit, ten opzichte van het gebruik van een extern model.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content