Merkel is immers opgegroeid in Oost Duitsland dat nimmer deel uitmaakte van een Verenigd Europa.

Een van de vele ongelukkige uitspraken van de leider van de oppositie waardoor het niet aannemelijk is dat hij in een coalitie gaat zitten met de CDU/CSU.

Toch hopen de meeste beleggers op een dergelijke "grote coalitie". De gedachtegang hierachter is dat als in Duitsland politieke stabiliteit is de komende 4 jaar men ook wat toegeeflijker gaat worden richting de zwakkere broeders in Europa.

Dat Merkel nu een zo hard standpunt inneemt richting de andere Europese leiders is om niet electoraal ten onder te gaan.

Vandaar de focus op de 22e september het hele jaar. Maar zal iemand die in eigen land heeft bewezen niet zo snel veranderingen door te voeren dat voor Europa wel doen vanaf de 23e september? Daar lijkt het niet op.

Toch zullen de geluiden uit Berlijn wat minder hard en stellig gaan worden waardoor ook de andere landen in Europa economische groei kunnen krijgen. En daarvan zullen alle landen in Europa van kunnen profiteren en dus ook de Europese beleggers.

Merkel is immers opgegroeid in Oost Duitsland dat nimmer deel uitmaakte van een Verenigd Europa. Een van de vele ongelukkige uitspraken van de leider van de oppositie waardoor het niet aannemelijk is dat hij in een coalitie gaat zitten met de CDU/CSU. Toch hopen de meeste beleggers op een dergelijke "grote coalitie". De gedachtegang hierachter is dat als in Duitsland politieke stabiliteit is de komende 4 jaar men ook wat toegeeflijker gaat worden richting de zwakkere broeders in Europa. Dat Merkel nu een zo hard standpunt inneemt richting de andere Europese leiders is om niet electoraal ten onder te gaan. Vandaar de focus op de 22e september het hele jaar. Maar zal iemand die in eigen land heeft bewezen niet zo snel veranderingen door te voeren dat voor Europa wel doen vanaf de 23e september? Daar lijkt het niet op. Toch zullen de geluiden uit Berlijn wat minder hard en stellig gaan worden waardoor ook de andere landen in Europa economische groei kunnen krijgen. En daarvan zullen alle landen in Europa van kunnen profiteren en dus ook de Europese beleggers.