Paul Krugman: "De Chinese monetaire politiek remt de Amerikaanse economie af, daar bestaat weinig twijfel over. De goedkope yuan stimuleert weliswaar de Chinese export, maar remt anderzijds de Amerikaanse export af. Dergelijke situatie is op langere termijn uiteraard niet houdbaar."

China heeft sinds 2008 de yuan stapsgewijs laten stijgen, maar dat is volgens Krugman niet voldoende: "De regering in Washington op het matje moeten roepen in plaats van te doen alsof er niets aan de hand is. Geven de Chinezen niet thuis, dan zou de Verenigde Staten een importheffing van 10% op Chinese goederen moeten opleggen. Aan deze strategie zijn echter risico's verbonden. China kan dan wraak nemen door Amerikaanse staatsobligaties te verkopen, zo wordt algemeen aangenomen. Dat is echter fout gedacht, want zo zouden de Chinezen de koers van de dollar naar omlaag duwen en eigenlijk bereiken wat ze ten alle koste willen vermijden. De dollar zou namelijk in waarde dalen tegenover de yuan. De Verenigde Staten hoeven dus geen schrik te hebben van China."

Paul Krugman: "De Chinese monetaire politiek remt de Amerikaanse economie af, daar bestaat weinig twijfel over. De goedkope yuan stimuleert weliswaar de Chinese export, maar remt anderzijds de Amerikaanse export af. Dergelijke situatie is op langere termijn uiteraard niet houdbaar." China heeft sinds 2008 de yuan stapsgewijs laten stijgen, maar dat is volgens Krugman niet voldoende: "De regering in Washington op het matje moeten roepen in plaats van te doen alsof er niets aan de hand is. Geven de Chinezen niet thuis, dan zou de Verenigde Staten een importheffing van 10% op Chinese goederen moeten opleggen. Aan deze strategie zijn echter risico's verbonden. China kan dan wraak nemen door Amerikaanse staatsobligaties te verkopen, zo wordt algemeen aangenomen. Dat is echter fout gedacht, want zo zouden de Chinezen de koers van de dollar naar omlaag duwen en eigenlijk bereiken wat ze ten alle koste willen vermijden. De dollar zou namelijk in waarde dalen tegenover de yuan. De Verenigde Staten hoeven dus geen schrik te hebben van China."