In de taxshift waarover de federale regering donderdagochtend een akkoord bereikte, is er sprake van een belasting bij de verkoop van beursgenoteerde aandelen binnen de zes maanden na aankoop. Die taks zal zijn doel voorbijschieten, zegt Huybrechts.

"Daytraders, high-frequencytraders en shorters, tegen wie de taks gericht is, handelen niet vanuit België, aldus de VFB-voorzitter. "De speculatietaks zal daarentegen gepensioneerden treffen die hun pensioen willen aanvullen, en studenten die wat extra zakgeld willen verdienen."

Bovendien dreigt de taks ook gevolgen te hebben voor de Brusselse beurs, voegt Huybrechts eraan toe. "Er zal niemand nog beleggen in nieuwe beursintroducties van bijvoorbeeld biotechbedrijven (die vaak bij de beursintroductie niet winstgevend zijn), waar de enige mogelijke winsten voor de beleggers die op de beurswaarde zijn."

Volgens Huybrechts zal de speculatietaks de Brusselse beurs 'doen verschralen', omdat "het aantal beursintroducties van dergelijke bedrijven zal verminderen".

In oktober van vorig jaar uitte Huybrechts al zijn bedenkingen over de speculatietaks die in de steigers stond: "We proberen te volgen wat er in de regeringsonderhandelingen bekokstoofd wordt. Een of andere belastingverhoging op roerende en onroerende inkomsten. Dat is zeker. Maar wat? Ik hoorde dat er mogelijk een speculatietaks komt, en dat N-VA zich daarin zou kunnen vinden. Ik vermoed dat het gaat over een meerwaardebelasting op verkopen binnen het jaar. Een speculatietaks is echt geen goed idee."

(Belga/BO)

In de taxshift waarover de federale regering donderdagochtend een akkoord bereikte, is er sprake van een belasting bij de verkoop van beursgenoteerde aandelen binnen de zes maanden na aankoop. Die taks zal zijn doel voorbijschieten, zegt Huybrechts. "Daytraders, high-frequencytraders en shorters, tegen wie de taks gericht is, handelen niet vanuit België, aldus de VFB-voorzitter. "De speculatietaks zal daarentegen gepensioneerden treffen die hun pensioen willen aanvullen, en studenten die wat extra zakgeld willen verdienen."Bovendien dreigt de taks ook gevolgen te hebben voor de Brusselse beurs, voegt Huybrechts eraan toe. "Er zal niemand nog beleggen in nieuwe beursintroducties van bijvoorbeeld biotechbedrijven (die vaak bij de beursintroductie niet winstgevend zijn), waar de enige mogelijke winsten voor de beleggers die op de beurswaarde zijn." Volgens Huybrechts zal de speculatietaks de Brusselse beurs 'doen verschralen', omdat "het aantal beursintroducties van dergelijke bedrijven zal verminderen". In oktober van vorig jaar uitte Huybrechts al zijn bedenkingen over de speculatietaks die in de steigers stond: "We proberen te volgen wat er in de regeringsonderhandelingen bekokstoofd wordt. Een of andere belastingverhoging op roerende en onroerende inkomsten. Dat is zeker. Maar wat? Ik hoorde dat er mogelijk een speculatietaks komt, en dat N-VA zich daarin zou kunnen vinden. Ik vermoed dat het gaat over een meerwaardebelasting op verkopen binnen het jaar. Een speculatietaks is echt geen goed idee." (Belga/BO)