Dividenden van het fusiebedrijf zullen normaal vanuit Nederland worden uitbetaald. Als gevolg zullen Belgische aandeelhouders Nederlandse én Belgische voorheffing moeten betalen op die dividenden. De dubbele heffing is een probleem dat al langer aansleept, zegt Huybrechts.

Hij verwijst naar de vroegere overname van Electrabel door het Franse Suez. De VFB wil dat de supermarktfusie wordt aangewend om een regeling uit te werken, zodat een onderscheid kan worden gemaakt tussen Belgische en Nederlandse aandeelhouders. "Er is enige fiscale creativiteit nodig", zegt Huybrechts, die een oproep doet naar minister van Financiën Johan Van Overtveldt.

Op die manier kan de belasting worden berpekt tot één heffing voor de Belgische aandeelhouder. Die regeling kan dan worden uitgebreid naar andere oorspronkelijk Belgische beursgenoteerde bedrijven die in buitenlandse handen zijn gevallen.

De VFB becijferde dat over de jongste drie dividenden van Delhaize een dubbele heffing de aandeelhouders 0,52 euro per aandeel zou hebben gekost. Over de fusie zelf wil de beleggersfederatie zich nog niet uispreken. Wel wijzen ze op de ontgoochelde reacties van analisten. (Belga/BO)

Dividenden van het fusiebedrijf zullen normaal vanuit Nederland worden uitbetaald. Als gevolg zullen Belgische aandeelhouders Nederlandse én Belgische voorheffing moeten betalen op die dividenden. De dubbele heffing is een probleem dat al langer aansleept, zegt Huybrechts.Hij verwijst naar de vroegere overname van Electrabel door het Franse Suez. De VFB wil dat de supermarktfusie wordt aangewend om een regeling uit te werken, zodat een onderscheid kan worden gemaakt tussen Belgische en Nederlandse aandeelhouders. "Er is enige fiscale creativiteit nodig", zegt Huybrechts, die een oproep doet naar minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Op die manier kan de belasting worden berpekt tot één heffing voor de Belgische aandeelhouder. Die regeling kan dan worden uitgebreid naar andere oorspronkelijk Belgische beursgenoteerde bedrijven die in buitenlandse handen zijn gevallen. De VFB becijferde dat over de jongste drie dividenden van Delhaize een dubbele heffing de aandeelhouders 0,52 euro per aandeel zou hebben gekost. Over de fusie zelf wil de beleggersfederatie zich nog niet uispreken. Wel wijzen ze op de ontgoochelde reacties van analisten. (Belga/BO)