Patrick Moonen (ING): "We zijn inderdaad overgestapt naar meer defensieve aandelen, waarbij we de posities in cyclische waarden stilaan hebben afgebouwd. Daarmee bedoelen we zowel materials als de energiesector."

Moonen en het analistenteam van ING vreest namelijk dat de economische groei over het hoogtepunt heen is: "Een aantal factoren wijzen inderdaad in die richting. Ik denk daarbij onder andere aan de ISM-index voor de dienstensector in de VS en aan de IFO in Duitsland. Verder lijkt de winstgroei af te zwakken, er zijn minder positieve verrassingen dan enkele maanden geleden. Tenslotte zijn de waarderingen vrij fors geworden, met 30 keer de verhouding koers/boekwaarde bevinden we ons op het hoogste niveau ooit. Het is dus zaak om iets voorzichtiger te worden, vandaar dus onze overstap richting gezondheidssector en nutsbedrijven."

Patrick Moonen (ING): "We zijn inderdaad overgestapt naar meer defensieve aandelen, waarbij we de posities in cyclische waarden stilaan hebben afgebouwd. Daarmee bedoelen we zowel materials als de energiesector." Moonen en het analistenteam van ING vreest namelijk dat de economische groei over het hoogtepunt heen is: "Een aantal factoren wijzen inderdaad in die richting. Ik denk daarbij onder andere aan de ISM-index voor de dienstensector in de VS en aan de IFO in Duitsland. Verder lijkt de winstgroei af te zwakken, er zijn minder positieve verrassingen dan enkele maanden geleden. Tenslotte zijn de waarderingen vrij fors geworden, met 30 keer de verhouding koers/boekwaarde bevinden we ons op het hoogste niveau ooit. Het is dus zaak om iets voorzichtiger te worden, vandaar dus onze overstap richting gezondheidssector en nutsbedrijven."