Maar in de VS zijn beleggers de afgelopen zeven jaar meer en meer in passieve aandelen- en obligatiefondsen gaan beleggen. Uit cijfers van Morningstar blijkt dat in de VS, in de periode 2008-2014, het vermogen onder beheer van ETFs en indexfondsen die een aandelen- of obligatie-index volgen met 217 procent groeide van 1.283 miljard naar 4.065 miljard Amerikaanse dollar. Actief beheerde concurrenten zagen in de afgelopen zeven jaar hun beheerde vermogen met 'slechts' 56 procent toenemen.

Actief domineert nog steeds in omvang het Amerikaanse fondsenlandschap met een vermogen onder beheer van 8.423 miljard dollar per december 2014, maar cumulatief stroomt er slechts 595 miljard dollar naar actief beheerde fondsen in tegenstelling tot 1.733 miljard dollar naar passief beheerde fondsen. Passief wist in de afgelopen zeven jaar zijn marktaandeel te laten stijgen met 13,4 procentpunt tot 32,6 procent.

Europa volgt op afstand...

In Europa begint deze ontwikkeling zich voorzichtig af te tekenen. Ook hier nam over de periode 2008-2014 het vermogen onder beheer van passieve fondsen toe met 510 miljard euro van 195 naar 705 miljard miljard euro: een stijging van 261,5 procent.

Europese beleggers stoppen nog steeds meer geld in actief dan in passief beheer. In de afgelopen zeven jaar was de cumulatieve netto-instroom voor actief beheerde beleggingsfondsen 518 miljard euro tegenover 328 miljard euro voor passieve fondsen. Het marktaandeel van ETF's en indexfondsen nam toe tot 15,3 procent, een stijging van 6,5 procentpunt. Passief is daarmee in Europa half zo klein als in de VS.

Waar gaat dit naartoe?

Dat Europa nog een hele inhaalbeweging moet maken, mag duidelijk zijn. Dit laatste geldt ook voor de Belgische belegger, die langzaamaan de passieve indexinstrumenten weet te vinden.

Toch is het beroep van "actieve fondsbeheerder" zeker nog niet afgeschreven. Wat namelijk uit onze cijfers ook blijkt is dat in de Verenigde Staten, met name in de meer gespecialiseerde hoeken als "waarde" en "groei", maar ook in mindere mate bij small caps, de actieve fondsen nog steeds domineren. Wereldwijd zien we dat met name in de categorieën dividend, hoogrentende obligaties en obligaties uit opkomende markten er nog een sterke toegevoegde waarde is van een actieve beheerder.

San Lie is Hoofd Research bij Morningstar Benelux.

Maar in de VS zijn beleggers de afgelopen zeven jaar meer en meer in passieve aandelen- en obligatiefondsen gaan beleggen. Uit cijfers van Morningstar blijkt dat in de VS, in de periode 2008-2014, het vermogen onder beheer van ETFs en indexfondsen die een aandelen- of obligatie-index volgen met 217 procent groeide van 1.283 miljard naar 4.065 miljard Amerikaanse dollar. Actief beheerde concurrenten zagen in de afgelopen zeven jaar hun beheerde vermogen met 'slechts' 56 procent toenemen.Actief domineert nog steeds in omvang het Amerikaanse fondsenlandschap met een vermogen onder beheer van 8.423 miljard dollar per december 2014, maar cumulatief stroomt er slechts 595 miljard dollar naar actief beheerde fondsen in tegenstelling tot 1.733 miljard dollar naar passief beheerde fondsen. Passief wist in de afgelopen zeven jaar zijn marktaandeel te laten stijgen met 13,4 procentpunt tot 32,6 procent.In Europa begint deze ontwikkeling zich voorzichtig af te tekenen. Ook hier nam over de periode 2008-2014 het vermogen onder beheer van passieve fondsen toe met 510 miljard euro van 195 naar 705 miljard miljard euro: een stijging van 261,5 procent. Europese beleggers stoppen nog steeds meer geld in actief dan in passief beheer. In de afgelopen zeven jaar was de cumulatieve netto-instroom voor actief beheerde beleggingsfondsen 518 miljard euro tegenover 328 miljard euro voor passieve fondsen. Het marktaandeel van ETF's en indexfondsen nam toe tot 15,3 procent, een stijging van 6,5 procentpunt. Passief is daarmee in Europa half zo klein als in de VS.Dat Europa nog een hele inhaalbeweging moet maken, mag duidelijk zijn. Dit laatste geldt ook voor de Belgische belegger, die langzaamaan de passieve indexinstrumenten weet te vinden.Toch is het beroep van "actieve fondsbeheerder" zeker nog niet afgeschreven. Wat namelijk uit onze cijfers ook blijkt is dat in de Verenigde Staten, met name in de meer gespecialiseerde hoeken als "waarde" en "groei", maar ook in mindere mate bij small caps, de actieve fondsen nog steeds domineren. Wereldwijd zien we dat met name in de categorieën dividend, hoogrentende obligaties en obligaties uit opkomende markten er nog een sterke toegevoegde waarde is van een actieve beheerder.San Lie is Hoofd Research bij Morningstar Benelux.