Inmiddels is het verlies teruggebracht tot nog iets minder dan 400 punten. Het verlies voor de Nasdaq liep op tot 9,20%, dat voor de S&P 500 tot 8,60%.

De koersval heeft te maken met de vrees voor een escalatie van de Europese crisis. De euro viel terug tot een dieptepunt voor de afgelopen 14 maanden, Griekse, Spaanse en Italiaanse obligaties gingen fors onderuit.

Burt White, chief investment officer bij LPL Financial, sprak van paniekverkopen. De vrees is dat de situatie in Europa de wereldeconomie gaat verlammen en de kredietmarkten opnieuw gaat dichtgooien.

David Kovacs, hoofd quantitative strategies bij Turner Investment Partners, is van mening dat de Europese Centrale Bank de situatie onmiddellijk kan redden door obligaties op te kopen en ze in dollars te betalen.

Deze strategie werd al succesvol door de Amerikaanse centrale bank gevolgd. De ECB weigerde daarstraks echter om staatsobligaties in te kopen. Het is die categorieke weigering van president Jean-Claude Trichet die tot paniekverkopen op de beurzen aanleiding heeft gegeven.

Inmiddels is het verlies teruggebracht tot nog iets minder dan 400 punten. Het verlies voor de Nasdaq liep op tot 9,20%, dat voor de S&P 500 tot 8,60%. De koersval heeft te maken met de vrees voor een escalatie van de Europese crisis. De euro viel terug tot een dieptepunt voor de afgelopen 14 maanden, Griekse, Spaanse en Italiaanse obligaties gingen fors onderuit. Burt White, chief investment officer bij LPL Financial, sprak van paniekverkopen. De vrees is dat de situatie in Europa de wereldeconomie gaat verlammen en de kredietmarkten opnieuw gaat dichtgooien. David Kovacs, hoofd quantitative strategies bij Turner Investment Partners, is van mening dat de Europese Centrale Bank de situatie onmiddellijk kan redden door obligaties op te kopen en ze in dollars te betalen. Deze strategie werd al succesvol door de Amerikaanse centrale bank gevolgd. De ECB weigerde daarstraks echter om staatsobligaties in te kopen. Het is die categorieke weigering van president Jean-Claude Trichet die tot paniekverkopen op de beurzen aanleiding heeft gegeven.