Goldman Sachs spreekt zelfs van paniekaankopen door ijzerertsverwerkende bedrijven. Gisteren steeg de prijs voor ijzererts met zowat 3% tot 125 dollar per ton, zo blijkt uit de evolutie van de Steel Index.

De spotprijs steeg over een periode van vier weken met een kwart. Vanaf het dieptepunt bereikt op 27 maart is de prijs voor ijzererts al ruimschoots verdubbeld. Niets laat vermoeden dat de stijgingsfase al achter de rug is.

De Chinese staalbedrijven hebben hun aankopen van ijzererts opgedreven om te kunnen voldoen aan de gestegen vraag. De prijsstijging die daarop volgde, is uiteraard goed nieuws voor bedrijven als Vale SA, Rio Tinto Group en BHP Billiton Ltd., de drie grootste exporteurs van ijzererts.

Malcolm Southwood en Paul Gray verwachten dat de prijzen voor ijzererts nog verder gaan stijgen, want niets wijst er op dat de vraag vanuit China op korte termijn gaat afkoelen.

Een kleine afkoeling mag pas worden verwacht tegen Lunar New Year, het Chinese nieuwjaar dat op 14 februari start en dat gedurende een week wordt gevierd. Tot dan gaan de staalbedrijven op volle toeren draaien.

Goldman Sachs spreekt zelfs van paniekaankopen door ijzerertsverwerkende bedrijven. Gisteren steeg de prijs voor ijzererts met zowat 3% tot 125 dollar per ton, zo blijkt uit de evolutie van de Steel Index. De spotprijs steeg over een periode van vier weken met een kwart. Vanaf het dieptepunt bereikt op 27 maart is de prijs voor ijzererts al ruimschoots verdubbeld. Niets laat vermoeden dat de stijgingsfase al achter de rug is. De Chinese staalbedrijven hebben hun aankopen van ijzererts opgedreven om te kunnen voldoen aan de gestegen vraag. De prijsstijging die daarop volgde, is uiteraard goed nieuws voor bedrijven als Vale SA, Rio Tinto Group en BHP Billiton Ltd., de drie grootste exporteurs van ijzererts. Malcolm Southwood en Paul Gray verwachten dat de prijzen voor ijzererts nog verder gaan stijgen, want niets wijst er op dat de vraag vanuit China op korte termijn gaat afkoelen. Een kleine afkoeling mag pas worden verwacht tegen Lunar New Year, het Chinese nieuwjaar dat op 14 februari start en dat gedurende een week wordt gevierd. Tot dan gaan de staalbedrijven op volle toeren draaien.