Paniek op obligatiemarkten houdt aan

Donald Trump © Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De westerse aandelenmarkten hebben de onverwachte verkiezingsoverwinning van Donald Trump goed verteerd. Op de obligatiemarkten is het echter paniek troef.

De westerse aandelenmarkten hebben de onverwachte verkiezingsoverwinning van Donald Trump goed verteerd. Meer zelfs, de Dow Jones-index bevindt zich op een absoluut recordniveau. Op de obligatiemarkten is het echter paniek troef. Voor obligatiebeleggers lijkt het wel of met Trump het Paard van Troje werd binnengehaald, dat een obligatiecrash gaat veroorzaken. Hij wil veel geld uitgeven aan onder meer infrastructuur en aan de andere kant de belastingen verlagen, wat alleen maar tot meer schulden zal leiden. Beleggers vrezen dat dit tot inflatie zal leiden en dat de Federal Reserve veel vaker dan verwacht de rente zal verhogen in 2017.

Het beursnieuws in de lage landen dit weekend was dat de raad van bestuur van PostNL voor de tweede keer het bod van bpost (+1,3%) heeft verworpen. Maar volgens het Amerikaanse beurshuis Jeffries wil dit nog niet zeggen dat het ‘game over’ is. Een nota geeft aan dat bpost met een bod van 6 euro per aandeel en na voorafgaandelijk overleg met het management mogelijk wel kans op slagen heeft. Een aantal aandeelhouders zette vandaag al druk op de bedrijfstop om op het bod in te gaan. Vandaag was er nog een ander rapport, van JPMorgan, dat aangeeft dat de markt te negatief heeft gereageerd op de kwartaalresultaten, met een adviesverhoging tot gevolg en een koersdoel van 25,50 euro. Dat stuurde de koers meteen na de start zowat 5 procent hoger, maar die forse klim kon maar even worden aangehouden.

Zoals wel vaker in het verleden kon de Duitse energiespeler RWE (-3,6%) ook deze keer niet met meevallende resultaten uitpakken. Het werd zelfs een verlies van 371 miljoen euro in het derde kwartaal, daar waar de gemiddelde analistenverwachting lag op een verlies van 192 miljoen euro en er vorig jaar in de periode juli-september nog een winst van 2 miljoen euro was behaald. Tegenvallende elektriciteitsprijzen liggen aan de basis van de rode cijfers. Na de teleurstellende cijfers van Engie vorige week is het geen echt negatieve verrassing. Het management verwacht een beter vierde kwartaal, maar beleggers konden daarmee niet overtuigd worden.

De Zwitserse farmareus Novartis (-0,9%) zou volgens diverse bronnen van plan zijn een bod uit te brengen op het Amerikaanse Amneal, een producent van generische geneesmiddelen. In de wandelgangen circuleren bedragen van 8 miljard dollar. Het bedrijf heeft nog niet officieel gereageerd, maar dit weekend heeft de voorzitter van de raad van bestuur van Novartis in een Duitse krant aangegeven dat de Zwitsers overwegen dochter Alcon, specialist in oogmedicijnen, in de etalage te plaatsen. Eerder had ook topman Joe Jimenez al aangegeven de eigen generische dochter Sandoz te willen versterken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content