Het quasi stilvallen van de kredietgroei aan bedrijven en gezinnen ondanks de zeer lage rente en de overvloedige liquiditeiten die de banken bij de ECB kunnen krijgen wijst op een structurele zwakte van de economie.

De kredietvraag krimpt. Ondertussen noteren we de goedkeuring van de bijkomende besparingen door het Griekse parlement,
waardoor de weg vrij is voor een bijkomende hulptranche en een verlenging van de aanpassingsperiode. Dat er hiervoor een nieuwe schuldherschikking nodig zou kunnen zijn is volgens Belfius Research pijnlijk.

In 2011 heeft de private sector het verlies moeten nemen. Deze keer zouden het de centrale banken en impliciet dus de belastingbetalers kunnen zijn. Niets is beslist, maar een uitstel is geen oplossing.

De euro profiteert ook van de nervositeit rond de USD in het vooruitzicht van de oplossingen die de Amerikaanse republikeinen en de democraten zullen uitwerken om de "fiscale afgrond" te vermijden.

Niets doen is geen optie, want dan stevenen de VS af op een zware recessie in 2013 door de belastingsverhogingen en de besparingen die in de wet staan.

Het is nog onduidelijk of de voorstellen van president Obama een voldoende basis tot compromis vormen. Al bij al moet de euro nog altijd in staat zijn om zich in de buurt van 1,30 USD te nestelen in de komende maanden.

Het quasi stilvallen van de kredietgroei aan bedrijven en gezinnen ondanks de zeer lage rente en de overvloedige liquiditeiten die de banken bij de ECB kunnen krijgen wijst op een structurele zwakte van de economie. De kredietvraag krimpt. Ondertussen noteren we de goedkeuring van de bijkomende besparingen door het Griekse parlement, waardoor de weg vrij is voor een bijkomende hulptranche en een verlenging van de aanpassingsperiode. Dat er hiervoor een nieuwe schuldherschikking nodig zou kunnen zijn is volgens Belfius Research pijnlijk. In 2011 heeft de private sector het verlies moeten nemen. Deze keer zouden het de centrale banken en impliciet dus de belastingbetalers kunnen zijn. Niets is beslist, maar een uitstel is geen oplossing. De euro profiteert ook van de nervositeit rond de USD in het vooruitzicht van de oplossingen die de Amerikaanse republikeinen en de democraten zullen uitwerken om de "fiscale afgrond" te vermijden. Niets doen is geen optie, want dan stevenen de VS af op een zware recessie in 2013 door de belastingsverhogingen en de besparingen die in de wet staan. Het is nog onduidelijk of de voorstellen van president Obama een voldoende basis tot compromis vormen. Al bij al moet de euro nog altijd in staat zijn om zich in de buurt van 1,30 USD te nestelen in de komende maanden.