Philippe Gijsels (BNP Paribas): "De stijging van de landbouwprijzen doet onvermijdelijk de Chinese inflatie oplopen. De voedselprijzen zijn goed voor ongeveer een derde van de consumentenprijzen. Daarnaast zijn ook de producentenprijzen gestegen. De situatie is dus dezelfde als in de lente van 2008. Ook toen stegen zowel de voedsel- als de producentenprijzen."

In de afgelopen weken heeft PBOC ( People Bank of China) herhaaldelijk gepleit voor een hogere munt. Gijsels: "Het is natuurlijk de regering en niet de centrale bank die de monetaire politiek bepaalt, maar de Chinese politici reageren erg gevoelig wanneer het onderwerp inflatie ter sprake komt. Een hogere inflatie doet de kansen toenemen dat China de monetaire politiek gaat verstrengen. Dat betekent - met mogelijk meer quantitative easing in de Verenigde Staten - dat de Aziatische munten goed ondersteund gaan blijven."

Philippe Gijsels (BNP Paribas): "De stijging van de landbouwprijzen doet onvermijdelijk de Chinese inflatie oplopen. De voedselprijzen zijn goed voor ongeveer een derde van de consumentenprijzen. Daarnaast zijn ook de producentenprijzen gestegen. De situatie is dus dezelfde als in de lente van 2008. Ook toen stegen zowel de voedsel- als de producentenprijzen." In de afgelopen weken heeft PBOC ( People Bank of China) herhaaldelijk gepleit voor een hogere munt. Gijsels: "Het is natuurlijk de regering en niet de centrale bank die de monetaire politiek bepaalt, maar de Chinese politici reageren erg gevoelig wanneer het onderwerp inflatie ter sprake komt. Een hogere inflatie doet de kansen toenemen dat China de monetaire politiek gaat verstrengen. Dat betekent - met mogelijk meer quantitative easing in de Verenigde Staten - dat de Aziatische munten goed ondersteund gaan blijven."