P. Gijsels (BNPP Paribas): Centrale bankiers weten niet goed wat er moet gebeuren

Vorige week vergaderden zowel de FED als de Europese Centrale Bank en de Bank of England. Geen van deze drie centrale banken wijzigde haar monetaire politiek en dat was ook niet verwacht. Het centraal punt in hun toelichting was de exit-strategie, de manier waarop de overheidssteun uit de economie zal worden teruggetrokken.

Philippe Gijsels (BNPP Paribas): “De drie centrale banken vertelden verschillende dingen en dat is toch veelzeggend. De Amerikaanse centrale bankier Ben Bernanke praat over een geleidelijke afbouw van de maatregelen, zonder dat daar een datum op wordt geplakt. Anderzijds duwde de Bank of England nog wat extra geld in het systeem.”

Dat de drie centrale banken elk iets anders zeiden, bevestigt dat ze zelf ook niet goed weten wat er moet gebeuren. Gijsels: “Het zal echter duidelijk zijn dat de centrale banken op hun hoede zijn voor verrassingen. We merken zelfs bij ECB-voorzitter Trichet een zekere vorm van voorzichtigheid op, terwijl Trichet toch bekend stond om zijn hawkish standpunt. Zijn voorzichtigheid is niet zonder reden, want hij beseft maar al te goed dat de economie kwetsbaar is wanneer de stimuleringsmaatregelen worden teruggetrokken. Uiteindelijk gaat het schoentje wringen bij de consument, op wie de economie nog steeds in belangrijke mate steunt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content