Philippe Gijsels (BNP Paribas): "We hebben al herhaaldelijk gesteld dat we vanzelfsprekend naar economische en bedrijfscijfers (het resultatenseizoen is begonnen) moeten kijken. Maar dat het toch vooral de overheden en centrale banken zijn die de dans leiden. En het feit dat er weining of geen consensus lijkt te zijn binnen heel wat landen maar ook tussen landen en instellingen is dan meteen ook de grootste bron van onzekerheid en volatiliteit. En daar reageren markten dan ook niet altijd even rationeel op. Als we kijken naar de CDSen dan kost het momenteel meer om Italie te verzekeren tegen een default dan een groot aantal landen met een veel lagere rating. En dat lijkt op zijn minst toch wat overdreven. De markt maakt vaak niet meer het onderscheid tussen landen die toch heel andere fundamentals hebben.

Hoe kan de situatie dan verbeteren? Waarschijnlijk moeten we dan weer kijken naar de politiek en de centrale banken. Als ze er uit komen en er een haalbaar plan, gesteund door alle partijen naar voor wordt geschoven zou dat de markten voor meer risicovolle produkten op korte tot middellange termijn zeker vooruit helpen. Zoals iedereen weet blijven de langere termijn uitdagingen bijna ongezien. Er wordt klaarblijkelijk gepraat over een plan voor uitbreiding van het EFSF en aankoop van overheidspapier. Als de economische logica gevolgd wordt moet de prijs van iets waar je structureel meer van koopt (zonder dat het aanbod toeneemt) stijgen. Dus er is hoop. Punt is nu te zien of zo een plan, voldoende gedragen, de komende dagen en weken in elkaar kan worden gebokst. Wordt ongetwijfeld weer vervolgd."

Philippe Gijsels (BNP Paribas): "We hebben al herhaaldelijk gesteld dat we vanzelfsprekend naar economische en bedrijfscijfers (het resultatenseizoen is begonnen) moeten kijken. Maar dat het toch vooral de overheden en centrale banken zijn die de dans leiden. En het feit dat er weining of geen consensus lijkt te zijn binnen heel wat landen maar ook tussen landen en instellingen is dan meteen ook de grootste bron van onzekerheid en volatiliteit. En daar reageren markten dan ook niet altijd even rationeel op. Als we kijken naar de CDSen dan kost het momenteel meer om Italie te verzekeren tegen een default dan een groot aantal landen met een veel lagere rating. En dat lijkt op zijn minst toch wat overdreven. De markt maakt vaak niet meer het onderscheid tussen landen die toch heel andere fundamentals hebben. Hoe kan de situatie dan verbeteren? Waarschijnlijk moeten we dan weer kijken naar de politiek en de centrale banken. Als ze er uit komen en er een haalbaar plan, gesteund door alle partijen naar voor wordt geschoven zou dat de markten voor meer risicovolle produkten op korte tot middellange termijn zeker vooruit helpen. Zoals iedereen weet blijven de langere termijn uitdagingen bijna ongezien. Er wordt klaarblijkelijk gepraat over een plan voor uitbreiding van het EFSF en aankoop van overheidspapier. Als de economische logica gevolgd wordt moet de prijs van iets waar je structureel meer van koopt (zonder dat het aanbod toeneemt) stijgen. Dus er is hoop. Punt is nu te zien of zo een plan, voldoende gedragen, de komende dagen en weken in elkaar kan worden gebokst. Wordt ongetwijfeld weer vervolgd."