Philips Gijsels (BNP Paribas Fortis): "De risico' voor de wereldeconomie zijn zeker nog niet verdwenen, maar vergeet niet dat het opheffen van het Bretton Woods systeem in 1971 een grote rol heeft gespeeld bij het inflatieverhaal van de jaren 70. De dollar werd losgekoppeld van het goud en ging in waarde dalen."

Daarnaast was er natuurlijk het effect van de oliecrisis in 1973. Gijsels: "Ik mag niet vergeten om nog een ander belangrijk risico te vermelden, namelijk dat van een nieuwe recessie. De hoge voedselprijzen (en die van andere grondstoffen) reduceren de koopkracht van de bevolking. Worden die prijzen niet doorgerekend door de bedrijven, dan zien die hun winsten krimpen en wordt er minder aangeworven. In beide gevallen is het economisch effect negatief. In het eerste scenario is er echter sprake van inflatie, in het tweede van deflatie."

Philips Gijsels (BNP Paribas Fortis): "De risico' voor de wereldeconomie zijn zeker nog niet verdwenen, maar vergeet niet dat het opheffen van het Bretton Woods systeem in 1971 een grote rol heeft gespeeld bij het inflatieverhaal van de jaren 70. De dollar werd losgekoppeld van het goud en ging in waarde dalen." Daarnaast was er natuurlijk het effect van de oliecrisis in 1973. Gijsels: "Ik mag niet vergeten om nog een ander belangrijk risico te vermelden, namelijk dat van een nieuwe recessie. De hoge voedselprijzen (en die van andere grondstoffen) reduceren de koopkracht van de bevolking. Worden die prijzen niet doorgerekend door de bedrijven, dan zien die hun winsten krimpen en wordt er minder aangeworven. In beide gevallen is het economisch effect negatief. In het eerste scenario is er echter sprake van inflatie, in het tweede van deflatie."