Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "Op vrijdag zwakte Merkel het "hardere" standpunt van Duitsland wat af door te zeggen dat het Vienna Initiatief (waarbij banken en eventueel andere houders van Grieks staatspapier vrijwillig hun posities doorrollen in de tijd) een goede basis was voor een akkoord. Belangrijk was hierbij dat het wat betreft de participatie van de privé sector zou moeten gaan om een vrijwillige deelname. Daar bovenop kwam dat de EU en het IMF zich akkoord verklaarden om een schijf van EUR 12 miljard vrij te maken, zelfs zonder een volledig akkoord over de EUR 120 miljard."

Maar nu blijkt dat er aan dit verhaal toch wel wat voorwaarden verbonden zullen worden en momenteel bestaat er geen duidelijkhied wat die voorwaarden dan wel moeten zijn. Wel is het duidelijk dat hierover nog geen akkoord is.

Philippe Gijsels: "Het komt er op dit moment op neer dat de Grieken eerst hun huis op orde moeten zetten en een ruime meerderheid op de been moeten kunnen brengen voor de besparingsmaatregelen goed te keuren. En dat lijkt niet bijzonder gemakkelijk gezien het protest in de Straten van Athene. Het ziet er naar uit dat Europa en het IMF Griekenland onder druk proberen te zetten om de noodzakelijke bezuinigingen er door te krijgen. Maar dit "game of chicken" houdt ook de financiële markten in een wurggreep. Het is altijd ons uitgangspunt geweest dat er uiteindeliijk wel een akkoord zal komen omdat er niet echt een alternatief is en dat iedereen ten alle prijzen een herhaling van het Lehman verhaal zal willen vermijden. Maar zolang het duurt kijken we aan tegen nerveusiteit, volatiliteit en risicovolle activa die onder druk komen. Dat is ook wat we vandaag weer zien."

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "Op vrijdag zwakte Merkel het "hardere" standpunt van Duitsland wat af door te zeggen dat het Vienna Initiatief (waarbij banken en eventueel andere houders van Grieks staatspapier vrijwillig hun posities doorrollen in de tijd) een goede basis was voor een akkoord. Belangrijk was hierbij dat het wat betreft de participatie van de privé sector zou moeten gaan om een vrijwillige deelname. Daar bovenop kwam dat de EU en het IMF zich akkoord verklaarden om een schijf van EUR 12 miljard vrij te maken, zelfs zonder een volledig akkoord over de EUR 120 miljard." Maar nu blijkt dat er aan dit verhaal toch wel wat voorwaarden verbonden zullen worden en momenteel bestaat er geen duidelijkhied wat die voorwaarden dan wel moeten zijn. Wel is het duidelijk dat hierover nog geen akkoord is. Philippe Gijsels: "Het komt er op dit moment op neer dat de Grieken eerst hun huis op orde moeten zetten en een ruime meerderheid op de been moeten kunnen brengen voor de besparingsmaatregelen goed te keuren. En dat lijkt niet bijzonder gemakkelijk gezien het protest in de Straten van Athene. Het ziet er naar uit dat Europa en het IMF Griekenland onder druk proberen te zetten om de noodzakelijke bezuinigingen er door te krijgen. Maar dit "game of chicken" houdt ook de financiële markten in een wurggreep. Het is altijd ons uitgangspunt geweest dat er uiteindeliijk wel een akkoord zal komen omdat er niet echt een alternatief is en dat iedereen ten alle prijzen een herhaling van het Lehman verhaal zal willen vermijden. Maar zolang het duurt kijken we aan tegen nerveusiteit, volatiliteit en risicovolle activa die onder druk komen. Dat is ook wat we vandaag weer zien."