Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): 'De euro gaat naar mijn mening minder en minder op de Duitse mark lijken. Momenteel werken de rentevoeten in het voordeel van de euro, maar de vraag is of dat zo gaat blijven. De ECB zal agressiever dan de FED reageren op de inflatiedreiging en de hoop op hogere rentevoeten ondersteunt alleszins op korte termijn de koers van de euro.'

De vooruitzichten op wat langere termijn zien er voor de euro echter minder goed uit. Gijsels: "Een olieshock kan op de eerste plaats de wereld door elkaar schudden en de wereldeconomie op de knieën brengen. Daardoor kan de dollar zijn status van veilige vluchthaven herwinnen. Anderzijds is er natuurlijk ook nog de onzekerheid rond het Europees Stabiliteitsfonds en rond de stress tests voor de Europese banken. Op wat langere termijn kan de euro dus in koers gaan dalen, waardoor we moeilijk kunnen stellen dat de eenheidsmunt met de Duitse mark mag worden vergeleken."

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): 'De euro gaat naar mijn mening minder en minder op de Duitse mark lijken. Momenteel werken de rentevoeten in het voordeel van de euro, maar de vraag is of dat zo gaat blijven. De ECB zal agressiever dan de FED reageren op de inflatiedreiging en de hoop op hogere rentevoeten ondersteunt alleszins op korte termijn de koers van de euro.' De vooruitzichten op wat langere termijn zien er voor de euro echter minder goed uit. Gijsels: "Een olieshock kan op de eerste plaats de wereld door elkaar schudden en de wereldeconomie op de knieën brengen. Daardoor kan de dollar zijn status van veilige vluchthaven herwinnen. Anderzijds is er natuurlijk ook nog de onzekerheid rond het Europees Stabiliteitsfonds en rond de stress tests voor de Europese banken. Op wat langere termijn kan de euro dus in koers gaan dalen, waardoor we moeilijk kunnen stellen dat de eenheidsmunt met de Duitse mark mag worden vergeleken."