Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): 'De FED en de ECB blijven de inflatie verschillend benaderen, zoveel is duidelijk. De Europese Centrale Bank bereidt zich voor op een renteverhoging die mogelijk volgende maand al wordt doorgevoerd, in de Verenigde Staten zijn we daar nog een stuk verder van verwijderd.'

Waarschijnlijk zal de ECB met kleine stapjes richting hogere rentevoeten evolueren. Gijsels: "De situatie is vergelijkbaar met die in 2005, toen eveneens op een voorzichtige manier de weg voor een renteverhoging werd geplaveid. De situatie in het Midden-Oosten is echter een wild card, die de Europese Centrale Bank tot een meer voorzichtige aanpak kan dwingen. Mogelijk gaat de basisrente in de eurozone al volgende maand - dus tijdens het tweede kwartaal - naar omhoog, waar we eerst op het vierde kwartaal gerekend hadden. In de Verenigde Staten is er voorlopig nog geen sprake van een renteverhoging."

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): 'De FED en de ECB blijven de inflatie verschillend benaderen, zoveel is duidelijk. De Europese Centrale Bank bereidt zich voor op een renteverhoging die mogelijk volgende maand al wordt doorgevoerd, in de Verenigde Staten zijn we daar nog een stuk verder van verwijderd.' Waarschijnlijk zal de ECB met kleine stapjes richting hogere rentevoeten evolueren. Gijsels: "De situatie is vergelijkbaar met die in 2005, toen eveneens op een voorzichtige manier de weg voor een renteverhoging werd geplaveid. De situatie in het Midden-Oosten is echter een wild card, die de Europese Centrale Bank tot een meer voorzichtige aanpak kan dwingen. Mogelijk gaat de basisrente in de eurozone al volgende maand - dus tijdens het tweede kwartaal - naar omhoog, waar we eerst op het vierde kwartaal gerekend hadden. In de Verenigde Staten is er voorlopig nog geen sprake van een renteverhoging."