Er is immers altijd een correctie mogelijk na zo een sterke stijging van de beurzen. Objectief gezien zijn de marktomstandigheden en de economische omgeving echter gunstiger geworden.

Maar dat neemt niet weg dat deze cyclus atypisch zal blijven en dat het voorbarig zou zijn te denken dat we een fase van duurzame groei aanvatten. De sterke stijging van bepaalde grondstoffen sinds het begin van het jaar is misschien het teken van een markt die te snel wil gaan en geen rekening houdt met obstakels die nog overwonnen moeten worden.

AXA Investment Managers ziet de beweging die begin maart van start ging als een berenmarktrally. Iedereen weet het immers: baissemarkten vertonen vaak trendbreuken die relatief krachtig en langdurig kunnen zijn.

Voor de S&P500 waren er sinds de start van de daling van de beurzen eind 2007 vier heroplevingen met stijgingen van meer dan 10%. Maar ondanks de terechte vragen die rijzen bij de aard van de recente stijging, moeten we gematigd blijven en luisteren naar de markt.

Zo kan men niet ontkennen dat de combinatie van de bevestiging van beter nieuws op economisch vlak (meer bepaald in de VS en in China) en beter dan verwachte resultaten voor de Amerikaanse bedrijven en een toename van het vertrouwen van de gezinnen en de ondernemers - een dynamiek die zichzelf voedt - bijgedragen heeft aan de ondersteuning van het marktherstel.

Er is immers altijd een correctie mogelijk na zo een sterke stijging van de beurzen. Objectief gezien zijn de marktomstandigheden en de economische omgeving echter gunstiger geworden. Maar dat neemt niet weg dat deze cyclus atypisch zal blijven en dat het voorbarig zou zijn te denken dat we een fase van duurzame groei aanvatten. De sterke stijging van bepaalde grondstoffen sinds het begin van het jaar is misschien het teken van een markt die te snel wil gaan en geen rekening houdt met obstakels die nog overwonnen moeten worden. AXA Investment Managers ziet de beweging die begin maart van start ging als een berenmarktrally. Iedereen weet het immers: baissemarkten vertonen vaak trendbreuken die relatief krachtig en langdurig kunnen zijn. Voor de S&P500 waren er sinds de start van de daling van de beurzen eind 2007 vier heroplevingen met stijgingen van meer dan 10%. Maar ondanks de terechte vragen die rijzen bij de aard van de recente stijging, moeten we gematigd blijven en luisteren naar de markt. Zo kan men niet ontkennen dat de combinatie van de bevestiging van beter nieuws op economisch vlak (meer bepaald in de VS en in China) en beter dan verwachte resultaten voor de Amerikaanse bedrijven en een toename van het vertrouwen van de gezinnen en de ondernemers - een dynamiek die zichzelf voedt - bijgedragen heeft aan de ondersteuning van het marktherstel.