Na enkele weken van speculatie heeft Amgen dan eindelijk de overname aangekondigd van Onyx Pharmaceuticals.

De farmaceut betaalt USD 125 per aandeel, waarmee het bedrijf gewaardeerd wordt op USD 10,4 miljard.

ABN Amro vindt de overname een positieve strategische zet van Amgen. Ook is sprake van een redelijke prijs.

Amgen krijgt met de potentiele blockbuster Kyprolis en met Nexavar en Stivarga drie beproefde medicijnen tegen kanker in handen en een attractieve pijplijn van medicijnen in ontwikkeling voor de oncologieportfolio.

Het bedrijf beschikt over een significante infrastructuur voor de verkoop van de eigen blockbusters en nieuwere middelen zoals Vectibix en Nplate.

De belangrijkste reden voor de overname is het middel Kyprolis dat in de Verenigde Staten nog maar net op de markt is gebracht. In Europa is het wachten op de uitslagen van meerdere klinische testen.

Het middel kan tot USD 2,5 miljard aan omzet generen en was voor Morningstar de hoofdreden om Onyx één van de favoriete biotechaandelen voor dit jaar te noemen.

Amgen zal de overname betalen met USD 8,1 miljard aan bankleningen en het resterende bedrag in contanten.

Het bedrijf heeft momenteel USD 21 miljard in kas. De leningen hebben een looptijd van vijf jaar en een variabele rente die 104 basispunten ligt boven het driemaands Libortarief. Dat heeft nu een aantrekkelijke rente van circa 1,3% tot gevolg. Het koopadvies blijft gehandhaafd.

Na enkele weken van speculatie heeft Amgen dan eindelijk de overname aangekondigd van Onyx Pharmaceuticals. De farmaceut betaalt USD 125 per aandeel, waarmee het bedrijf gewaardeerd wordt op USD 10,4 miljard. ABN Amro vindt de overname een positieve strategische zet van Amgen. Ook is sprake van een redelijke prijs. Amgen krijgt met de potentiele blockbuster Kyprolis en met Nexavar en Stivarga drie beproefde medicijnen tegen kanker in handen en een attractieve pijplijn van medicijnen in ontwikkeling voor de oncologieportfolio. Het bedrijf beschikt over een significante infrastructuur voor de verkoop van de eigen blockbusters en nieuwere middelen zoals Vectibix en Nplate. De belangrijkste reden voor de overname is het middel Kyprolis dat in de Verenigde Staten nog maar net op de markt is gebracht. In Europa is het wachten op de uitslagen van meerdere klinische testen. Het middel kan tot USD 2,5 miljard aan omzet generen en was voor Morningstar de hoofdreden om Onyx één van de favoriete biotechaandelen voor dit jaar te noemen. Amgen zal de overname betalen met USD 8,1 miljard aan bankleningen en het resterende bedrag in contanten. Het bedrijf heeft momenteel USD 21 miljard in kas. De leningen hebben een looptijd van vijf jaar en een variabele rente die 104 basispunten ligt boven het driemaands Libortarief. Dat heeft nu een aantrekkelijke rente van circa 1,3% tot gevolg. Het koopadvies blijft gehandhaafd.