De Nederlandse overheid wist in het begin van het nieuwe jaar in korte tijd bijna EUR 7,4 mrd aan schatkistpapier te plaatsen. Opvallend is dat er vooral kort wordt gefinancierd, met looptijden tot twee jaar.

Hierdoor leent de Nederlandse overheid tegen een historisch laag rentepercentage van circa 1,7%. Het geeft de indruk dat de kredietkraan voor veilige staatsobligaties gewoon open staat.

In het bedrijfsleven is de vorst wel op de kredietkraan geslagen maar hopelijk ontdooit deze later in het jaar. Van belang hiervoor is volgens ABN Amro natuurlijk de ontwikkeling van de bedrijfsresultaten.


De agenda is de komende weken echter rustig. Nieuwjaarstoespraken van verschillende bestuursvoorzitters zullen even meer richting geven, mits de markten niet in de ban raakt van het E-woord.

De Nederlandse overheid wist in het begin van het nieuwe jaar in korte tijd bijna EUR 7,4 mrd aan schatkistpapier te plaatsen. Opvallend is dat er vooral kort wordt gefinancierd, met looptijden tot twee jaar. Hierdoor leent de Nederlandse overheid tegen een historisch laag rentepercentage van circa 1,7%. Het geeft de indruk dat de kredietkraan voor veilige staatsobligaties gewoon open staat. In het bedrijfsleven is de vorst wel op de kredietkraan geslagen maar hopelijk ontdooit deze later in het jaar. Van belang hiervoor is volgens ABN Amro natuurlijk de ontwikkeling van de bedrijfsresultaten. De agenda is de komende weken echter rustig. Nieuwjaarstoespraken van verschillende bestuursvoorzitters zullen even meer richting geven, mits de markten niet in de ban raakt van het E-woord.