Utermann geeft een overzicht van recente bailouts in Europa en de VS met de bijbehorende winst/verliescijfers - meestal winst.

"In dit licht bekeken speelt de lender of last resort een cruciale en meestal winstgevende rol in een banken- of staatsschuldencrisis", concludeert Utermann.

Mocht Griekenland weer financiële steun nodig hebben, "dan zou in ieder geval een deel van de kosten worden gecompenseerd door de opbrengsten van eerdere ECB programma's.

Als dat beter zou worden begrepen, dan zou dat het verzet onder de bevolking hiertegen temperen en het publieke debat over bailouts verzachten."

Utermann geeft een overzicht van recente bailouts in Europa en de VS met de bijbehorende winst/verliescijfers - meestal winst. "In dit licht bekeken speelt de lender of last resort een cruciale en meestal winstgevende rol in een banken- of staatsschuldencrisis", concludeert Utermann. Mocht Griekenland weer financiële steun nodig hebben, "dan zou in ieder geval een deel van de kosten worden gecompenseerd door de opbrengsten van eerdere ECB programma's. Als dat beter zou worden begrepen, dan zou dat het verzet onder de bevolking hiertegen temperen en het publieke debat over bailouts verzachten."