Het gebrek aan opslagruimte wordt steeds groter en daardoor is het prijsverschil tussen onmiddellijke levering en levering op termijn toegenomen.

De oliemarkt bevindt zich met andere woorden in contango, wat wil zeggen dat de prijs voor levering op korte termijn lager is dan die voor levering op langere termijn. Bij gebrek aan opslagruimte dumpen oliehandelaren hun voorraden, met als gevolg dat de prijzen verder onder druk komen te staan.

Peter Beutel, olieanalist bij Cameron Hanover, is van mening dat wie nu stockage ruimte kan aanbieden bij wijze van spreken slapend rijk kan worden. Het probleem stelde zich vrijdag duidelijk door dat olie voor levering in januari wegens spoedverkopen fors daalde, terwijl de februari-futures een stijging te zien gaven.

Jim Ritterbusch, president van energieconsultantbureau Ritterbusch and Associates, is van mening dat er een overaanbod op de oliemarkt is en dat dit nog wel een tijdje zo zal blijven. Pas wanneer dit overaanbod is weggewerkt, kunnen de olieprijzen opnieuw gaan dalen.

Het gebrek aan opslagruimte wordt steeds groter en daardoor is het prijsverschil tussen onmiddellijke levering en levering op termijn toegenomen. De oliemarkt bevindt zich met andere woorden in contango, wat wil zeggen dat de prijs voor levering op korte termijn lager is dan die voor levering op langere termijn. Bij gebrek aan opslagruimte dumpen oliehandelaren hun voorraden, met als gevolg dat de prijzen verder onder druk komen te staan. Peter Beutel, olieanalist bij Cameron Hanover, is van mening dat wie nu stockage ruimte kan aanbieden bij wijze van spreken slapend rijk kan worden. Het probleem stelde zich vrijdag duidelijk door dat olie voor levering in januari wegens spoedverkopen fors daalde, terwijl de februari-futures een stijging te zien gaven. Jim Ritterbusch, president van energieconsultantbureau Ritterbusch and Associates, is van mening dat er een overaanbod op de oliemarkt is en dat dit nog wel een tijdje zo zal blijven. Pas wanneer dit overaanbod is weggewerkt, kunnen de olieprijzen opnieuw gaan dalen.