Een onderneming waar de bank positief over is, is Oracle. Deze onderneming heeft enerzijds een sterke balans en anderzijds is het bedrijfsmodel sterk gericht op repeterende omzet door middel van licentie- en onderhoudscontracten.

Ondanks een aantal overnames in het recente verleden heeft Oracle nog steeds een positieve nettokaspositie van ongeveer USD 1 miljard.

Oracle is marktleider in databasesoftware met Microsoft en IBM als concurrenten, en samen met SAP beheerst zij het segment geïntegreerde bedrijfssoftware. De klanten van Oracle betalen gespreid over vele jaren voor de software en bijbehorende diensten.

Dit maakt de omzetstroom stabieler en de winstverwachting minder onzeker. Bijkomend voordeel is dat de software voor grote ondernemingen een zodanig essentieel onderdeel is (denk bijvoorbeeld aan CRM-systemen om klantgegevens te beheren), dat hier minder snel op wordt bezuinigd.

Verder zijn de meeste bedrijven heel huiverig om over te stappen naar een andere leverancier, omdat zo'n overgang grote problemen kan veroorzaken.

Bij de recent gepubliceerde kwartaalresultaten werd duidelijk dat Oracle tot dusver ook in lastige tijden haar resultaten op een goed niveau heeft weten te houden.

De omzet steeg met 2% terwijl de winst per aandeel toenam met maar liefst 17%, mede dankzij een hogere marge. Oracle heeft traditioneel een hoge vrije kasstroom en hoefde recentelijk slechts beperkte uitgaven te doen voor onderzoek en ontwikkeling.

Hoewel ook Oracle verwacht dat haar omzet gedurende 2009 wat lager zal gaan uitkomen is de onderneming relatief positief gestemd en gaat als blijk van vertrouwen in de toekomst voor het eerst in haar bestaan dividend uitkeren.

Op basis van het gunstige bedrijfsprofiel, relatief goede resultaatsontwikkeling en de historisch lage koers-winstverhouding (ongeveer 10 maal de verwachte winst voor 2010), is Oracle opgenomen op de Recommended List van ABN Amro.

Een onderneming waar de bank positief over is, is Oracle. Deze onderneming heeft enerzijds een sterke balans en anderzijds is het bedrijfsmodel sterk gericht op repeterende omzet door middel van licentie- en onderhoudscontracten.Ondanks een aantal overnames in het recente verleden heeft Oracle nog steeds een positieve nettokaspositie van ongeveer USD 1 miljard. Oracle is marktleider in databasesoftware met Microsoft en IBM als concurrenten, en samen met SAP beheerst zij het segment geïntegreerde bedrijfssoftware. De klanten van Oracle betalen gespreid over vele jaren voor de software en bijbehorende diensten. Dit maakt de omzetstroom stabieler en de winstverwachting minder onzeker. Bijkomend voordeel is dat de software voor grote ondernemingen een zodanig essentieel onderdeel is (denk bijvoorbeeld aan CRM-systemen om klantgegevens te beheren), dat hier minder snel op wordt bezuinigd. Verder zijn de meeste bedrijven heel huiverig om over te stappen naar een andere leverancier, omdat zo'n overgang grote problemen kan veroorzaken. Bij de recent gepubliceerde kwartaalresultaten werd duidelijk dat Oracle tot dusver ook in lastige tijden haar resultaten op een goed niveau heeft weten te houden. De omzet steeg met 2% terwijl de winst per aandeel toenam met maar liefst 17%, mede dankzij een hogere marge. Oracle heeft traditioneel een hoge vrije kasstroom en hoefde recentelijk slechts beperkte uitgaven te doen voor onderzoek en ontwikkeling.Hoewel ook Oracle verwacht dat haar omzet gedurende 2009 wat lager zal gaan uitkomen is de onderneming relatief positief gestemd en gaat als blijk van vertrouwen in de toekomst voor het eerst in haar bestaan dividend uitkeren. Op basis van het gunstige bedrijfsprofiel, relatief goede resultaatsontwikkeling en de historisch lage koers-winstverhouding (ongeveer 10 maal de verwachte winst voor 2010), is Oracle opgenomen op de Recommended List van ABN Amro.