De versnelling van de rentestijging in de VS wordt steeds van op korte afstand gevolgd in de meeste Aziatische landen. In landen met oplopende tekorten op de lopende rekening stijgt zo de financiële druk, maar vermindert dit tegelijk de effectiviteit van eerdere interne renteverhogingen die nodig waren om de terugval van de wisselkoers af te remmen.

Iedere Amerikaanse rentestijging verzwakt zo opnieuw de lokale munten van India en Indonesië en verplicht zo tot verdere opwaartse bewegingen van de eigen rentetarieven.

Dit laatste element verklaart zeker alleen niet het algemene beeld van de Aziatische beurzen. Naast de specifieke toestand in China, staat de terugval van de aandelenbeurzen in Thailand en Maleisië eerder in verband met de toenemende kans op een ernstige groeivertraging van de lokale economie.

De enige oplossing die deze landen snel terug op gewenste groeipad kan en zal brengen is een rentedaling in China. En laat dat nu precies zo'n moeilijke beslissing zijn.

De versnelling van de rentestijging in de VS wordt steeds van op korte afstand gevolgd in de meeste Aziatische landen. In landen met oplopende tekorten op de lopende rekening stijgt zo de financiële druk, maar vermindert dit tegelijk de effectiviteit van eerdere interne renteverhogingen die nodig waren om de terugval van de wisselkoers af te remmen. Iedere Amerikaanse rentestijging verzwakt zo opnieuw de lokale munten van India en Indonesië en verplicht zo tot verdere opwaartse bewegingen van de eigen rentetarieven. Dit laatste element verklaart zeker alleen niet het algemene beeld van de Aziatische beurzen. Naast de specifieke toestand in China, staat de terugval van de aandelenbeurzen in Thailand en Maleisië eerder in verband met de toenemende kans op een ernstige groeivertraging van de lokale economie. De enige oplossing die deze landen snel terug op gewenste groeipad kan en zal brengen is een rentedaling in China. En laat dat nu precies zo'n moeilijke beslissing zijn.