Kwartaal na kwartaal worden de verliezen opgestapeld en ook het derde trimester vormde daarop geen uitzondering. Een omzet van 35,7 miljoen EUR (tegenover nog 60,3 miljoen EUR in hetzelfde kwartaal vorig jaar) en een nettoverlies van 8,9 miljoen EUR zijn geen cijfers om vrolijk van te worden. En dan heeft de groep al zwaar in de kosten gesneden.

Maar het moet nog dieper. De bedrijfskosten moeten nog 20 miljoen EUR naar beneden met 55 afvloeiingen tot gevolg. Maar ook wil Option weg van de meedogenloze concurrentie met de Chinezen in de hardware. Dat is een strijd die de Belgische onderneming met zijn kostenstructuur niet kan winnen. De oplossing is naar eigen zeggen 'uniek' met de koppeling van hard- en software door een geïntegreerd service-aanbod. Voor dit aanbod zou er geen concurrentie zijn zodat hier wel de broodnodige marges kunnen gerealiseerd worden om terug winstgevend te maken. Benieuwd of de klanten ook zo enthousiast zijn.

Analisten zijn in elk geval (terecht) sceptisch, want het bedrijf staat bekend om rooskleurige vooruitzichten die veel te vaak tot teleurstellingen leiden. In elk geval zal deze strategie moeten pakken, anders heeft het bedrijf echt wel een existentiële crisis. Dat beseft de markt maar al te goed. Een andere 'vervelend' element voor de aandeelhouders is dat er een kapitaalverhoging van circa 20 miljoen EUR zal worden doorgevoerd om de strategiewijziging te ondersteunen. Option geeft geen details hoe ze die kapitaaloperatie ziet. Maar als er nieuwe aandelen worden uitgegeven, kunnen die toekomstige winsten serieus verder verwateren.. Gesteld natuurlijk dat Option in de loop van 2010 terug winst begint te maken. De beurskapitalisatie is intussen immers geslonken tot 55 miljoen EUR.

Danny Reweghs

Kwartaal na kwartaal worden de verliezen opgestapeld en ook het derde trimester vormde daarop geen uitzondering. Een omzet van 35,7 miljoen EUR (tegenover nog 60,3 miljoen EUR in hetzelfde kwartaal vorig jaar) en een nettoverlies van 8,9 miljoen EUR zijn geen cijfers om vrolijk van te worden. En dan heeft de groep al zwaar in de kosten gesneden. Maar het moet nog dieper. De bedrijfskosten moeten nog 20 miljoen EUR naar beneden met 55 afvloeiingen tot gevolg. Maar ook wil Option weg van de meedogenloze concurrentie met de Chinezen in de hardware. Dat is een strijd die de Belgische onderneming met zijn kostenstructuur niet kan winnen. De oplossing is naar eigen zeggen 'uniek' met de koppeling van hard- en software door een geïntegreerd service-aanbod. Voor dit aanbod zou er geen concurrentie zijn zodat hier wel de broodnodige marges kunnen gerealiseerd worden om terug winstgevend te maken. Benieuwd of de klanten ook zo enthousiast zijn. Analisten zijn in elk geval (terecht) sceptisch, want het bedrijf staat bekend om rooskleurige vooruitzichten die veel te vaak tot teleurstellingen leiden. In elk geval zal deze strategie moeten pakken, anders heeft het bedrijf echt wel een existentiële crisis. Dat beseft de markt maar al te goed. Een andere 'vervelend' element voor de aandeelhouders is dat er een kapitaalverhoging van circa 20 miljoen EUR zal worden doorgevoerd om de strategiewijziging te ondersteunen. Option geeft geen details hoe ze die kapitaaloperatie ziet. Maar als er nieuwe aandelen worden uitgegeven, kunnen die toekomstige winsten serieus verder verwateren.. Gesteld natuurlijk dat Option in de loop van 2010 terug winst begint te maken. De beurskapitalisatie is intussen immers geslonken tot 55 miljoen EUR. Danny Reweghs