Dat blijkt onder andere uit het feit dat op basis van de credit default swaps het risico op een Spaanse default nog maar op 3% wordt ingeschat.

Een jaar geleden was dat nog 6,62%. Jerry Tempelman, sovereign risk analist bij Moody's, is van mening dat de acties van de Europese Centrale Bank hun effect niet hebben gemist.

Maar volgens Tempelman is het huidige optimisme misschien wel overdreven, want de problemen zijn zeker niet van de baan.

De ECB heeft de liquiditeit op korte termijn verzekerd, maar daarmee is het langetermijn probleem van de solvabiliteit nog niet opgelost.

De situatie kan weer omslaan wanneer de recessie harder toeslaat, waardoor de weerstand tegen verdere hervormingen kan toenemen.

Dat blijkt onder andere uit het feit dat op basis van de credit default swaps het risico op een Spaanse default nog maar op 3% wordt ingeschat. Een jaar geleden was dat nog 6,62%. Jerry Tempelman, sovereign risk analist bij Moody's, is van mening dat de acties van de Europese Centrale Bank hun effect niet hebben gemist. Maar volgens Tempelman is het huidige optimisme misschien wel overdreven, want de problemen zijn zeker niet van de baan. De ECB heeft de liquiditeit op korte termijn verzekerd, maar daarmee is het langetermijn probleem van de solvabiliteit nog niet opgelost. De situatie kan weer omslaan wanneer de recessie harder toeslaat, waardoor de weerstand tegen verdere hervormingen kan toenemen.