Oprichting meer beleggingsfondsen kan zilverprijs fors hoger sturen

Meestal reageert de zilverprijs met een hefboomeffect op bewegingen in de goudprijs. Dit jaar ligt de situatie echter iets anders, de goudprijs is ongeveer even sterk gestegen als de zilverprijs. Dat heeft op de eerste plaats te maken met het feit dat goud bij de beleggers veel populairder is dan zilver.

Die populariteit heeft vooral te maken met de exchange-traded funds die op de beurs van Wall Street met goud als onderliggende waarde verhandeld worden. De grote ETF’s spelen een belangrijke rol bij de prijsevolutie van het goud, dit naargelang er sprake is van outlow of inflow van kapitaal.

Met iShares Silver Trust, Global X Silver Miners ETF (SIL), ProShares Ultra Silver (AGQ) en closed-end fund Sprott Physical Silver Fund (PSLV) zijn er ook een aantal beleggingsfondsen beschikbaar die in zilver beleggen, maar de populariteit van deze fondsen is veel kleiner dan die van goud. Meer beleggingsfondsen kunnen de zilverprijs fors hoger sturen, maar dat is natuurlijk een zaak van lange adem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content