Opportunistisch met grondstoffenaandelen

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De hoogdagen van de super-cyclus in grondstoffen liggen achter ons. Voor beleggers is het belangrijk om opportunistisch om te gaan met grondstoffenaandelen.

De beurscolumn van Danny Reweghs

Danny Reweghs is sinds jaar en dag de drijvende kracht achter Inside Beleggen, een van de grootste beleggersbladen in België. Elke week deelt hij zijn visie over een actueel beleggersthema.

De piek van de ‘Commodities Supercycle’ ligt al enige tijd achter de rug. De toonaangevende CRB-index, die zowat alle grondstoffen overkoepelt, kende zijn topmoment in 2008 (475 punten) vanaf de bodem in 2002 (145 punten).

Na de economische en financiële crisis van 2008-2009 kwam nog een tweede piek van 375 punten in 2011. Sindsdien vertoont de index een overwegend dalende tendens en staan we in de buurt van 280 punten. Na de terugval de voorbije twee maanden is dat niet meer zo ver boven het startniveau van 275 punten begin dit jaar.

De stevige daling van de grondstoffenprijzen heeft voor een flinke aderlating bij de mijnbouwaandelen gezorgd. Een van de grootste klappen bij de ‘metaalreuzen’ was voor het Braziliaanse Vale dat zijn beurswaarde met twee derde zag zakken (van 36 naar 11,5 dollar per aandeel).

De ijzererts- en nikkelspecialist lijdt vooral onder de ijzerertsprijs die op een meerjarig dieptepunt zit. Toch is het niet het moment om Vale af te schrijven. De grote spelers – Vale, Rio Tinto en BHP Billiton – proberen via een verhoging van hun eigen productie overaanbod te creëren om zo de kleinere, minder rendabele spelers uit de markt te persen. Ik reken daarom op een stevig koersherstel van Vale, al kan het enig geduld vergen – zeker ook omdat een sterkere dollar zelden of nooit in het voordeel van grondstoffen speelt.

Ik richt mijn pijlen ook op Nyrstar. De kapitaaloperatie gebeurt aan dergelijk extreme voorwaarden dat er misschien voor niet-aandeelhouders ook een zaak te doen valt. Maar behoedzaamheid is geboden en succes is niet meteen gegarandeerd. Dat heeft de beursgeschiedenis van Nyrstar sinds 2007 voldoende bewezen. Dit is geen aandeel voor rustige langetermijnbeleggers. (DR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content