Sinds enkele maanden duikt er op de maandelijkse vergaderingen van de ECB, die voorgezeten worden door Mario Draghi, een centraal en wederkerend thema op: de impact van een sterke euro op het inflatieniveau in de eurozone.

De commentaren van Mario Draghi en van zijn collega?s van de raad van bestuur van de ECB gaan in een zelfde richting, namelijk dat de sterke euro een negatieve impact heeft op het niveau van de (geïmporteerde) inflatie in de eurozone.

Dit fenomeen werd volgens Belfius Bank door de ECB becijferd op 40 à 50 basispunten indien men de huidige wisselkoers EUR/USD vergelijkt met deze in het tweede trimester van 2012.

Met andere woorden, de ECB meent dat bij afwezigheid van een sterke euro de inflatie op jaarbasis in april 1,1% à 1,2% zou belopen hebben in plaats van de genoteerde 0,7%.

Sinds enkele maanden duikt er op de maandelijkse vergaderingen van de ECB, die voorgezeten worden door Mario Draghi, een centraal en wederkerend thema op: de impact van een sterke euro op het inflatieniveau in de eurozone. De commentaren van Mario Draghi en van zijn collega?s van de raad van bestuur van de ECB gaan in een zelfde richting, namelijk dat de sterke euro een negatieve impact heeft op het niveau van de (geïmporteerde) inflatie in de eurozone. Dit fenomeen werd volgens Belfius Bank door de ECB becijferd op 40 à 50 basispunten indien men de huidige wisselkoers EUR/USD vergelijkt met deze in het tweede trimester van 2012. Met andere woorden, de ECB meent dat bij afwezigheid van een sterke euro de inflatie op jaarbasis in april 1,1% à 1,2% zou belopen hebben in plaats van de genoteerde 0,7%.