Als reden daarvoor gaf voorzitter Bernanke aan dat er te veel twijfel is of de Amerikaanse economie wel sterk genoeg is om zonder stimulansen verder te herstellen.

Vooral de teleurstellende groei van de werkgelegenheid in augustus heeft volgens ABN Amro vermoedelijk daarbij een rol gespeeld.

De consensusverwachting is nu dat het beleidsbepalende comité begin december op de volgende vergadering zal besluiten om het beleid af te bouwen.

Tenminste, als de economische indicatoren die in de tussentijd worden gepubliceerd, dat rechtvaardigen. De stap die de Fed nu heeft gezet is overigens niet zonder risico's.

Nadat verwachtingen over afbouwen - ook wel 'tapering' genoemd - zijn gecreëerd, kan de geloofwaardigheid van de Fed ter discussie komen, wat niet bevorderlijk is voor rust op de financiële markten.

Als reden daarvoor gaf voorzitter Bernanke aan dat er te veel twijfel is of de Amerikaanse economie wel sterk genoeg is om zonder stimulansen verder te herstellen. Vooral de teleurstellende groei van de werkgelegenheid in augustus heeft volgens ABN Amro vermoedelijk daarbij een rol gespeeld. De consensusverwachting is nu dat het beleidsbepalende comité begin december op de volgende vergadering zal besluiten om het beleid af te bouwen. Tenminste, als de economische indicatoren die in de tussentijd worden gepubliceerd, dat rechtvaardigen. De stap die de Fed nu heeft gezet is overigens niet zonder risico's. Nadat verwachtingen over afbouwen - ook wel 'tapering' genoemd - zijn gecreëerd, kan de geloofwaardigheid van de Fed ter discussie komen, wat niet bevorderlijk is voor rust op de financiële markten.