Maar hoe reageren de beurzen wanneer er geen verrassingseffect is, zoals bij het huidige conflict in Syrië? Als we de financiële literatuur mogen geloven, reageren de beurzen in twee fasen wanneer oorlogen worden voorafgegaan door een periode van hevige spanningen.

Tijdens de periode waarin de spanningen toenemen, kennen de wereldwijde aandelenmarkten een daling. Vervolgens gaan ze opnieuw stijgen wanneer de oorlog daadwerkelijk uitbreekt, bij wijze van een soort van "opluchting". En tevens ook omdat de beleggers, cynisch genoeg, een zekere oorlog boven een verwarrende situatie verkiezen. Kortom, zoals altijd opteert de beurs voor duidelijkheid boven onzekerheid.

Volgens deze theorie zouden de beurzen vanuit een "opluchtingsgevoel" kunnen stijgen op de dag dat er doelgerichte luchtaanvallen op Syrië worden uitgevoerd. Maar net in het geval van Syrië zijn de zaken iets meer gecompliceerd. Waarom? Omdat als de Verenigde Staten en Frankrijk een militaire actie tegen Syrië zouden ondernemen, deze aanval, naar men zegt, doelgericht zou zijn.

Welnu, in dat geval is het volgens Christophe Van Canneyt niet uitgesloten dat het conflict escaleert, vooral in een regio die zo gevoelig is op het gebied van olie. Volgens academische studies zou de impact op de beurzen des te groter zijn daar het conflict een internationale dimensie heeft en er grote mogendheden (zoals de Verenigde Staten) bij betrokken zijn.

Wanneer we terugkijken naar de evolutie van de beurzen tijdens de oorlog in Irak, zien we dat tijdens de periode van toenemende spanningen - dus net vóór het uitbreken van de oorlog - de dollar een verlies van 0,4% registreerde, de Amerikaanse aandelen 4% moesten prijsgeven en de rente op 10 jaar met 11 basispunten daalde. In tegenstelling tot de stijging van de olieprijs bleef het goud onverstoorbaar onder de oorlogsdreiging.

Maar hoe reageren de beurzen wanneer er geen verrassingseffect is, zoals bij het huidige conflict in Syrië? Als we de financiële literatuur mogen geloven, reageren de beurzen in twee fasen wanneer oorlogen worden voorafgegaan door een periode van hevige spanningen. Tijdens de periode waarin de spanningen toenemen, kennen de wereldwijde aandelenmarkten een daling. Vervolgens gaan ze opnieuw stijgen wanneer de oorlog daadwerkelijk uitbreekt, bij wijze van een soort van "opluchting". En tevens ook omdat de beleggers, cynisch genoeg, een zekere oorlog boven een verwarrende situatie verkiezen. Kortom, zoals altijd opteert de beurs voor duidelijkheid boven onzekerheid. Volgens deze theorie zouden de beurzen vanuit een "opluchtingsgevoel" kunnen stijgen op de dag dat er doelgerichte luchtaanvallen op Syrië worden uitgevoerd. Maar net in het geval van Syrië zijn de zaken iets meer gecompliceerd. Waarom? Omdat als de Verenigde Staten en Frankrijk een militaire actie tegen Syrië zouden ondernemen, deze aanval, naar men zegt, doelgericht zou zijn. Welnu, in dat geval is het volgens Christophe Van Canneyt niet uitgesloten dat het conflict escaleert, vooral in een regio die zo gevoelig is op het gebied van olie. Volgens academische studies zou de impact op de beurzen des te groter zijn daar het conflict een internationale dimensie heeft en er grote mogendheden (zoals de Verenigde Staten) bij betrokken zijn. Wanneer we terugkijken naar de evolutie van de beurzen tijdens de oorlog in Irak, zien we dat tijdens de periode van toenemende spanningen - dus net vóór het uitbreken van de oorlog - de dollar een verlies van 0,4% registreerde, de Amerikaanse aandelen 4% moesten prijsgeven en de rente op 10 jaar met 11 basispunten daalde. In tegenstelling tot de stijging van de olieprijs bleef het goud onverstoorbaar onder de oorlogsdreiging.