Theodoor Gilissen Bankiers: "Rond het middaguur was er een keerpunt en begonnen spreads op te lopen en de aandelenbeurzen te zakken. Spreads op kortlopende Ierse obligaties eindigde de dag nog wel lager, maar de 10-jaars spread liep enkele basispunten op."

Hetzelfde gold voor Italiaanse, Spaanse en Portugese 10-jaars staatsobligaties. Een van de redenen van de draai in het sentiment was de aankondiging van Moody's dat de rating van Ierland in de komende tijd hoogstwaarschijnlijk met een aantal stappen verlaagd zal worden vanaf de huidige Aa2 rating.

Daarbij riep de minderheidspartij in de regering, de 'Green Party', op om vervroegde verkiezingen uit te schrijven in januari, onder het dreigement dat de partij anders per direct uit de regering zou stappen.

Theodoor Gilissen Bankiers: "Daarop kondigde de Ierse Premier Cowen maandagavond het ontslag van de regering aan, maar pas nadat over de 4-jaars begrotingsplannen is gestemd op 7 december. Zonder de steun van de Green Party heeft de coalitie geen meerderheid meer. De oppositie roept op om zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uit te schrijven en pas daarna te stemmen over de begroting."

Theodoor Gilissen Bankiers: "Rond het middaguur was er een keerpunt en begonnen spreads op te lopen en de aandelenbeurzen te zakken. Spreads op kortlopende Ierse obligaties eindigde de dag nog wel lager, maar de 10-jaars spread liep enkele basispunten op." Hetzelfde gold voor Italiaanse, Spaanse en Portugese 10-jaars staatsobligaties. Een van de redenen van de draai in het sentiment was de aankondiging van Moody's dat de rating van Ierland in de komende tijd hoogstwaarschijnlijk met een aantal stappen verlaagd zal worden vanaf de huidige Aa2 rating. Daarbij riep de minderheidspartij in de regering, de 'Green Party', op om vervroegde verkiezingen uit te schrijven in januari, onder het dreigement dat de partij anders per direct uit de regering zou stappen. Theodoor Gilissen Bankiers: "Daarop kondigde de Ierse Premier Cowen maandagavond het ontslag van de regering aan, maar pas nadat over de 4-jaars begrotingsplannen is gestemd op 7 december. Zonder de steun van de Green Party heeft de coalitie geen meerderheid meer. De oppositie roept op om zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uit te schrijven en pas daarna te stemmen over de begroting."