Dit zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers geen makkelijke procedure worden, omdat een referendum ingaat tegen de grondwet van Spanje.

Bovendien geeft de bevolking met de verkiezingsuitslag aan dat het ontevreden is met het centrale overheidsbeleid en dat het druk wil zetten op heronderhandelingen over nieuwe belastingafspraken en meer zeggenschap wil, maar dat onafhankelijkheid te ver gaat.

Catalonië uit de EU

Afscheiding zou namelijk betekenen dat Catalonië uit de EU treedt en dat het met de eigen junk status de schulden en begroting niet kan financieren. Voor Europa ligt de kwestie gevoelig, omdat het besturen van de unie al moeilijk genoeg is zonder muitende regio's.


Deze week is er een gevarieerd economisch aanbod. Vandaag komen de Amerikaanse duurzame goederen waarvoor een lichte daling wordt verwacht door minder orders voor machines, transportmiddelen en software. Het herstel op de Amerikaanse huizenmarkt zal deze week zichtbaar worden in de verkopen van nieuwe woningen, de huizenprijzen en de voorgenomen huizenverkopen.

Op donderdag komt de tweede schatting van de Amerikaanse economie over het derde kwartaal. Deze zal opwaarts worden bijgesteld van 2% tot 2,8% op grond van hogere voorraadopbouw en een gunstiger export/import saldo.

Vrijdag komen de Duitse detailhandelsverkopen, waarvoor een lichte daling wordt verwacht, de Europese werkloosheid (11,7%) en de inflatie (2,3%) en de Amerikaanse persoonlijke inkomens en bestedingen.

De consumentenbestedingen zullen nagenoeg stabiel zijn, waardoor gecorrigeerd voor inflatie sprake is van een lichte daling, vooral een gevolg van orkaan Sandy en de eerdere afzwakking.

Dit zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers geen makkelijke procedure worden, omdat een referendum ingaat tegen de grondwet van Spanje. Bovendien geeft de bevolking met de verkiezingsuitslag aan dat het ontevreden is met het centrale overheidsbeleid en dat het druk wil zetten op heronderhandelingen over nieuwe belastingafspraken en meer zeggenschap wil, maar dat onafhankelijkheid te ver gaat. Catalonië uit de EUAfscheiding zou namelijk betekenen dat Catalonië uit de EU treedt en dat het met de eigen junk status de schulden en begroting niet kan financieren. Voor Europa ligt de kwestie gevoelig, omdat het besturen van de unie al moeilijk genoeg is zonder muitende regio's. Deze week is er een gevarieerd economisch aanbod. Vandaag komen de Amerikaanse duurzame goederen waarvoor een lichte daling wordt verwacht door minder orders voor machines, transportmiddelen en software. Het herstel op de Amerikaanse huizenmarkt zal deze week zichtbaar worden in de verkopen van nieuwe woningen, de huizenprijzen en de voorgenomen huizenverkopen. Op donderdag komt de tweede schatting van de Amerikaanse economie over het derde kwartaal. Deze zal opwaarts worden bijgesteld van 2% tot 2,8% op grond van hogere voorraadopbouw en een gunstiger export/import saldo. Vrijdag komen de Duitse detailhandelsverkopen, waarvoor een lichte daling wordt verwacht, de Europese werkloosheid (11,7%) en de inflatie (2,3%) en de Amerikaanse persoonlijke inkomens en bestedingen. De consumentenbestedingen zullen nagenoeg stabiel zijn, waardoor gecorrigeerd voor inflatie sprake is van een lichte daling, vooral een gevolg van orkaan Sandy en de eerdere afzwakking.