In de afgelopen week leek het daar niet op. Er was zelfs tijdens een persconferentie een duidelijk verschil van mening tussen twee leden van de Troika, Christine Lagarde van het IMF en Jean-Claude Juncker voorzitter van de Eurogroep.

Het gaat erom of de schuld van Griekenland in 2020 of 2022 rond de 120% zal moeten zijn. Pijnlijk was het vooral omdat het meningsverschil tijdens de persconferentie naar boven kwam.

Weinig verschil

Het maakt volgens W. Steentje op het eerste gezicht weinig uit, die twee jaar. Maar het gaat zoals zo vaak om reputatie. Het IMF staat bekend om haar harde lijn en wenst niet op afspraken terug te komen. Van de andere kant is er bij de Europese ministers de houding dat je soms wat soepeler moet gedragen om Griekenland een kans te bieden.

De derde deelnemer van de Troika, de Europese centrale bank, hield wijselijk haar mond. Komende dinsdag komen de Europese ministers van Financiën bijeen. Lagarde zal daar zelf ook bij aanwezig zijn. Alles wijst erop dat er toch een compromis komt waar de twee jaar op een creatieve manier wordt verwerkt.

Euro gedraagt zich rustig

Die mening baseert Steentjes vooral op het gedrag van de markten. Immers de koers van de euro bewoog zich de afgelopen week niet spectaculair en dat zou men wel mogen verwachten met dergelijke openlijke meningsverschillen. Blijkbaar verwachten ook veel speculanten dat de euro gaat dalen.

Volgens cijfers van de Commodity Futures Trading Commission vrijdagavond waren het aantal posities in "short" opgelopen van 67.141 contracten naar 83.646 en dat is het hoogste niveau in twee maanden.

Dat er toen veel speculanten kwamen die een short gok wilden doen was niet vreemd want de munt was daarvoor fors gestegen versus dollar van 1,20 naar 1,30.

Bedacht moet echter worden dat dit soort statistieken een slechte indicator is. De echt grote beleggers handelen niet via een gereglementeerde markt maar rechtstreeks.

In de afgelopen week leek het daar niet op. Er was zelfs tijdens een persconferentie een duidelijk verschil van mening tussen twee leden van de Troika, Christine Lagarde van het IMF en Jean-Claude Juncker voorzitter van de Eurogroep. Het gaat erom of de schuld van Griekenland in 2020 of 2022 rond de 120% zal moeten zijn. Pijnlijk was het vooral omdat het meningsverschil tijdens de persconferentie naar boven kwam.Weinig verschil Het maakt volgens W. Steentje op het eerste gezicht weinig uit, die twee jaar. Maar het gaat zoals zo vaak om reputatie. Het IMF staat bekend om haar harde lijn en wenst niet op afspraken terug te komen. Van de andere kant is er bij de Europese ministers de houding dat je soms wat soepeler moet gedragen om Griekenland een kans te bieden. De derde deelnemer van de Troika, de Europese centrale bank, hield wijselijk haar mond. Komende dinsdag komen de Europese ministers van Financiën bijeen. Lagarde zal daar zelf ook bij aanwezig zijn. Alles wijst erop dat er toch een compromis komt waar de twee jaar op een creatieve manier wordt verwerkt.Euro gedraagt zich rustig Die mening baseert Steentjes vooral op het gedrag van de markten. Immers de koers van de euro bewoog zich de afgelopen week niet spectaculair en dat zou men wel mogen verwachten met dergelijke openlijke meningsverschillen. Blijkbaar verwachten ook veel speculanten dat de euro gaat dalen. Volgens cijfers van de Commodity Futures Trading Commission vrijdagavond waren het aantal posities in "short" opgelopen van 67.141 contracten naar 83.646 en dat is het hoogste niveau in twee maanden. Dat er toen veel speculanten kwamen die een short gok wilden doen was niet vreemd want de munt was daarvoor fors gestegen versus dollar van 1,20 naar 1,30. Bedacht moet echter worden dat dit soort statistieken een slechte indicator is. De echt grote beleggers handelen niet via een gereglementeerde markt maar rechtstreeks.