En zo verder in zeventien nationale variaties. Dus modderen we politiek verder aan en moet een Centrale Bank doen wat het eigenlijk niet had moeten doen.

De ECB handelt ook niet voor landen die al aan het infuus van het Europese noodfonds liggen.

Daarover wordt politiek hard gepokerd, met de kostprijs van redding of faling als inzet. In die harde logica staan meer tijd en meer geld voor de Grieken in de sterren geschreven.

Europa kan zich Griekse faling niet veroorloven alvorens Spanje en Italië onder controle zijn

Europa kan zich volgens Marc Devos een Griekse faling immers niet veroorloven vooraleer Spanje en Italië echt onder controle zijn, anders zouden deze cruciale landen meteen in een onblusbare uitslaande brand belanden.

Als Italië en Spanje gebruik zouden maken van de nieuwe levenslijn bij de ECB en zich dus zouden onderwerpen aan stabiliserende Europese controle, zal de kans van een Griekse exit zeker groter worden.

Zo gaat de slow-motion treincrash die de eurocrisis heet, tergend traag verder. De ECB heeft voor de zoveelste keer meer tijd gekocht en geld gemaakt.

Het uiteindelijke succes van deze oefening monetaire creativiteit zal afhangen van de politieke wil in de probleemlanden om Europese controle te aanvaarden en van hun vermogen tot daadwerkelijk economisch herstel om de markten te kalmeren.

Precies dezelfde uitdagingen als zonder de ECB, alleen iets minder moeilijk te bereiken. Wat ook het eindscenario moge zijn: de oplossing van de Eurocrisis zal nog jaren duren. Wat ook het eindresultaat moge zijn: het zal nog veel offers en geld vragen van alle burgers in alle deelnemende landen.

Wat per saldo op het spel staat, is niets minder dan de rol van Europa voor de Europeanen en in de wereld van de 21ste eeuw, aldus Marc De Vos.

En zo verder in zeventien nationale variaties. Dus modderen we politiek verder aan en moet een Centrale Bank doen wat het eigenlijk niet had moeten doen. De ECB handelt ook niet voor landen die al aan het infuus van het Europese noodfonds liggen. Daarover wordt politiek hard gepokerd, met de kostprijs van redding of faling als inzet. In die harde logica staan meer tijd en meer geld voor de Grieken in de sterren geschreven. Europa kan zich Griekse faling niet veroorloven alvorens Spanje en Italië onder controle zijnEuropa kan zich volgens Marc Devos een Griekse faling immers niet veroorloven vooraleer Spanje en Italië echt onder controle zijn, anders zouden deze cruciale landen meteen in een onblusbare uitslaande brand belanden.Als Italië en Spanje gebruik zouden maken van de nieuwe levenslijn bij de ECB en zich dus zouden onderwerpen aan stabiliserende Europese controle, zal de kans van een Griekse exit zeker groter worden. Zo gaat de slow-motion treincrash die de eurocrisis heet, tergend traag verder. De ECB heeft voor de zoveelste keer meer tijd gekocht en geld gemaakt. Het uiteindelijke succes van deze oefening monetaire creativiteit zal afhangen van de politieke wil in de probleemlanden om Europese controle te aanvaarden en van hun vermogen tot daadwerkelijk economisch herstel om de markten te kalmeren. Precies dezelfde uitdagingen als zonder de ECB, alleen iets minder moeilijk te bereiken. Wat ook het eindscenario moge zijn: de oplossing van de Eurocrisis zal nog jaren duren. Wat ook het eindresultaat moge zijn: het zal nog veel offers en geld vragen van alle burgers in alle deelnemende landen. Wat per saldo op het spel staat, is niets minder dan de rol van Europa voor de Europeanen en in de wereld van de 21ste eeuw, aldus Marc De Vos.