Oplopende voorraden vindt men in zowat elk bedrijf, gaande van de autoverkopers over de staalsector tot en met de producenten van computers.

De bedrijven slaagden er - geconfronteerd met een terugval in de vraag - niet in om de productie tijdig af te remmen.

Voor de consumenten is de voorraadopbouw geen slechte zaak. Om de overtollige stock zo snel mogelijk af te bouwen, zullen veel goederen namelijk met korting worden verkocht. Er vallen met andere woorden koopjes te doen.

Dat gaat echter ten koste van de winstgevendheid van de bedrijven. Bovendien zal de productie tijdens de afbouw van de voorraden op zijn minst vertraagd worden. Op die manier wordt het economisch herstel bemoeilijk of toch alleszins vertraagd.

Het probleem stelt zich vooral in de consumentenelektronica, een sector die door de crisis bijzonder hard wordt getroffen. In december stegen de voorraden in die sector gemiddeld met 6,80%, terwijl de verkopen met 7,10% daalden.

Oplopende voorraden vindt men in zowat elk bedrijf, gaande van de autoverkopers over de staalsector tot en met de producenten van computers. De bedrijven slaagden er - geconfronteerd met een terugval in de vraag - niet in om de productie tijdig af te remmen. Voor de consumenten is de voorraadopbouw geen slechte zaak. Om de overtollige stock zo snel mogelijk af te bouwen, zullen veel goederen namelijk met korting worden verkocht. Er vallen met andere woorden koopjes te doen. Dat gaat echter ten koste van de winstgevendheid van de bedrijven. Bovendien zal de productie tijdens de afbouw van de voorraden op zijn minst vertraagd worden. Op die manier wordt het economisch herstel bemoeilijk of toch alleszins vertraagd. Het probleem stelt zich vooral in de consumentenelektronica, een sector die door de crisis bijzonder hard wordt getroffen. In december stegen de voorraden in die sector gemiddeld met 6,80%, terwijl de verkopen met 7,10% daalden.