Met een schuld tov het BNP van bijn 250% (en dan tellen we de vergrijzing nog niet eens mee) kan een sterk oplopende rente onmiddellijk een heel groot gat in de begroting staan.

Een groot deel van de schuld is intern gefinancierd, wat ze minder kwetsbaar maakt dan als wanneer een groot deel in het buitenland zou worden aangehouden.

Desalniettemin kan er snel een negatieve spiral ontstaat waarbij een stijging gevolgd wordt door nog meer vekopen en een nog hogere rente.

En als de rente in Japan sterk oploopt kan dat ook weer een stijging veroorzaken van de rentes over heel de planeet. We leven nu eenmaal in een geglobaliseerde wereld waar alles met alles is verbonden en gecorreleerd.

Overigens trekken de Europese beleggers zich weinig aan van wat er in Japan gebeurt. Op de Europese beurzen is het sentiment vandaag negatief en dat heeft nog altijd te maken met de onzekerheid over de monetaire politiek die de Amerikaanse centrale bank voert.

Met een schuld tov het BNP van bijn 250% (en dan tellen we de vergrijzing nog niet eens mee) kan een sterk oplopende rente onmiddellijk een heel groot gat in de begroting staan. Een groot deel van de schuld is intern gefinancierd, wat ze minder kwetsbaar maakt dan als wanneer een groot deel in het buitenland zou worden aangehouden. Desalniettemin kan er snel een negatieve spiral ontstaat waarbij een stijging gevolgd wordt door nog meer vekopen en een nog hogere rente. En als de rente in Japan sterk oploopt kan dat ook weer een stijging veroorzaken van de rentes over heel de planeet. We leven nu eenmaal in een geglobaliseerde wereld waar alles met alles is verbonden en gecorreleerd. Overigens trekken de Europese beleggers zich weinig aan van wat er in Japan gebeurt. Op de Europese beurzen is het sentiment vandaag negatief en dat heeft nog altijd te maken met de onzekerheid over de monetaire politiek die de Amerikaanse centrale bank voert.