Op vrijdag behaalden Italiaanse en Spaanse 2-jaars staatsobligaties hun beste rendement sinds 21 jaar, terwijl de 10-jaars obligaties zich 70% herstelden ten opzichte van een dag eerder.

Deze schizofrene reactie geeft de onzekerheid van de markten over wat Draghi op donderdag aankondigde goed weer.

Draghi zei dat de ECB het programma voor de aankoop van obligaties de komende weken zal uitwerken. In dit licht is het verrassend dat de leiding van de bank nu al heeft aangekondigd dat de interventie gericht zal zijn op kortlopende obligaties.

Het maakt nogal uit of de ECB 'kortlopend' definieert als korter dan een jaar of korter dan vijf jaar. Het verlagend effect op de rendementen van obligaties is uiteraard sterker naarmate de looptijd van de obligaties die de ECB koopt langer is.

Opletten voor exit uit de eurozone

Een exit uit de euro zou volgens Rob Dubitski van PIMCO het onderpand van residential mortgage-backed securities in euro's hard treffen.

De omzetting van euro in een andere valuta en de afwaarderingen zouden waarschijnlijk alle beschikbare kredietversterking geheel wegvagen voor de meeste deals.

De verliezen op omgezette leningen zouden kredietondersteuning kunnen overstelpen, zelfs voor hooggewaardeerde transacties.

Op vrijdag behaalden Italiaanse en Spaanse 2-jaars staatsobligaties hun beste rendement sinds 21 jaar, terwijl de 10-jaars obligaties zich 70% herstelden ten opzichte van een dag eerder. Deze schizofrene reactie geeft de onzekerheid van de markten over wat Draghi op donderdag aankondigde goed weer. Draghi zei dat de ECB het programma voor de aankoop van obligaties de komende weken zal uitwerken. In dit licht is het verrassend dat de leiding van de bank nu al heeft aangekondigd dat de interventie gericht zal zijn op kortlopende obligaties. Het maakt nogal uit of de ECB 'kortlopend' definieert als korter dan een jaar of korter dan vijf jaar. Het verlagend effect op de rendementen van obligaties is uiteraard sterker naarmate de looptijd van de obligaties die de ECB koopt langer is.Opletten voor exit uit de eurozone Een exit uit de euro zou volgens Rob Dubitski van PIMCO het onderpand van residential mortgage-backed securities in euro's hard treffen. De omzetting van euro in een andere valuta en de afwaarderingen zouden waarschijnlijk alle beschikbare kredietversterking geheel wegvagen voor de meeste deals. De verliezen op omgezette leningen zouden kredietondersteuning kunnen overstelpen, zelfs voor hooggewaardeerde transacties.