Opletten met emissies van bedrijfsobligaties in België!

We kunnen er niet naast kijken: de Belg ‘smult’ van elke nieuwe bedrijfsobligatie die hem voorgeschoteld wordt. De belegger heeft alleen maar oog voor het rendement, zelfs als dat netto maar een schamele 3,5% bedraagt.

Hij heeft daarenboven amper oog voor het risico van zijn belegging en dat kan hem volgens Gert De Mesure van Demes Invest vroeg of laat zuur opbreken.

Begin dit jaar gaf de Oostenrijkse baksteenproducent Wienerberger een obligatie uit met een looptijd van 3 jaar, een brutocoupon van 5% en een nettorendement van 3,6%.

De Mesure waarschuwde toen voor de kwetsbaarheid van Wienerberger naar de economische groeivertraging toe in Europa. En dat lijkt zich nu ook te manifesteren in de kredietratings. Zo verlaagde Moody’s zijn Ba1-rating voor Wienerberger eind april naar Ba2.

Moody’s rechtvaardigt zijn beslissing door te wijzen op de ‘uitdagende omstandigheden’ in de verschillende landen van de eurozone door de schuldencrisis en op de daling van het consumentenvertrouwen.

De koers van de Wienerberger-obligatie hield ondanks deze ratingverlaging relatief goed stand. Maar dit neemt niet weg dat de situatie van nabij opgevolgd moet worden.

Geen vragen bij kredietwaardigheid van het bedrijf

Omega Pharma haalde met de vingers in de neus 300 miljoen euro op via 2 obligatie-emissies, een op 5 jaar en een op 7 jaar. De naam Omega Pharma is natuurlijk genoeg bekend en wekt vertrouwen op bij de particuliere belegger.

Ondertussen stelt niemand zich vragen bij de kredietwaardigheid van dit bedrijf. En omdat het niet meer beursgenoteerd is, is die kredietwaardigheid ook niet zo eenvoudig op te volgen.

Op basis van de beperkte financiële gegevens van het obligatieprospectus bekomt De Mesure een schuld/ebitda ratio van 3,02 eind 2011 (voor sommige banken is 3 een maximum).

Positief is wel dat de overname van de producten van GSK (omzet 200 miljoen euro) voor een bedrag van 470 miljoen euro gepaard ging met een kapitaalverhoging van 190 miljoen euro bij Omega Pharma door Couckinvest.

Een kleine simulatie leert dat door de integratie van de GSK-producten gecombineerd met de kapitaalverhoging en de hogere financiële schuld de ratio schuld/ebitda terugvalt naar 2,5, wat toch iets comfortabeler is dan de 3 van eind 2011.

De bouwgroep CFE kon zich ook verheugen op heel wat beleggersinteresse voor haar recente obligatie-uitgifte (6 jaar, bruto 4,75%, netto 3,40%).

Eind 2011 bedroeg de schuld/ebitda ratio 2,5 wat niet slecht is, terwijl de vooruitzichten voor CFE zelf relatief goed zijn als we ons baseren op het orderboek eind 2011. Het enige puntje van kritiek is het relatief lage rendement voor deze looptijd.

Algemeen genomen meent Gert De Mesure dat de Belgische particuliere belegger een iets grotere voorzichtigheid aan de dag zou moeten leggen bij het intekenen op nieuwe obligatie-emissies. De secundaire markt biedt daarentegen heel wat meer mogelijkheden met veel aantrekkelijkere rendementen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content