Naar de mening van Theodoor Gilissen Bankiers is de malaise op de huizenmarkt nog niet ten einde. De woningbouwdata liggen nog ruim 55% onder de gemiddelde reeks sinds 2006 en ook nog 35% onder die van 2008.

Belangrijker nog is dat de leegstand verder op zal lopen en dat de huizenprijzen hierdoor onder druk zullen blijven. De huizenverkopen dalen immers nog hard en de huizenvoorraden lopen snel op. Het aantal gedwongen huisuitzettingen stijgt en door de oplopende werkloosheid zullen de betalingsachterstanden alleen maar toenemen.

Het hulppakket van Obama aan woningbezitters verbetert de situatie enigszins door de verlaging van de lasten en hulp bij herfinanciering van de hypotheken.

Als voorwaarde voor herfinanciering wordt gesteld dat de hypotheekwaarde niet hoger dan 105% van de waarde van het huis mag liggen.

Hiermee wordt volgens Theodoor Gilissen Bankiers beoogd dat woningbezitters die boven hun stand hebben geleefd, zelf de consequenties moeten dragen. Op dit moment ligt de gemiddelde hypotheeklening bijna 30% boven de huizenprijs, waar zo'n 2,2 miljoen woningbezitters door getroffen worden.

Het zal dan ook tenminste nog een jaar duren voordat de situatie op de Amerikaanse huizenmarkt verbetert. De huizenmarkt kan daarbij geholpen worden door een lagere kapitaalmarktrente en in dat verband was de FED-meeting van gisterenavond belangrijk.

Omdat de rente ongewijzigd is gebleven op het huidige niveau en de uitspraken over de economische groei en deflatie naar verwachting onveranderd waren, ging alle aandacht uitgaan naar een mogelijke toelichting op het opkopen van staatsleningen.

Inderdaad kondigde de Amerikaanse centrale bank dat er voor een bedrag van 300 miljard dollar aan staatsobligaties werd verkocht.
De Fed heeft dat instrument tot nu toe niet gebruikt, terwijl de Bank of England en de Bank of Japan hier al mee gestart zijn. Sterker nog, na een forse verlenging van de balans van de Fed is deze de laatste drie maanden weer afgenomen.

Bovendien blijkt uit de data dat slechts een klein deel van alle middelen van de Fed via kredietverlening van banken in de economie verdwijnen. Hierdoor is inflatiedreiging onterecht en bestaat er eerder een gevaar van deflatie, maar blijft ook de ondersteuning van de economie uit.

Om herstel te stimuleren zijn het opkopen van bijvoorbeeld hypotheekleningen en langerlopende staatsleningen belangrijk. Voor de Fed blijkt het opkopen van staatsleningen echter gevoelig omdat de suggestie wordt gewekt dat de staatsschuld hiermee gefinancierd wordt, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.

Naar de mening van Theodoor Gilissen Bankiers is de malaise op de huizenmarkt nog niet ten einde. De woningbouwdata liggen nog ruim 55% onder de gemiddelde reeks sinds 2006 en ook nog 35% onder die van 2008. Belangrijker nog is dat de leegstand verder op zal lopen en dat de huizenprijzen hierdoor onder druk zullen blijven. De huizenverkopen dalen immers nog hard en de huizenvoorraden lopen snel op. Het aantal gedwongen huisuitzettingen stijgt en door de oplopende werkloosheid zullen de betalingsachterstanden alleen maar toenemen.Het hulppakket van Obama aan woningbezitters verbetert de situatie enigszins door de verlaging van de lasten en hulp bij herfinanciering van de hypotheken. Als voorwaarde voor herfinanciering wordt gesteld dat de hypotheekwaarde niet hoger dan 105% van de waarde van het huis mag liggen. Hiermee wordt volgens Theodoor Gilissen Bankiers beoogd dat woningbezitters die boven hun stand hebben geleefd, zelf de consequenties moeten dragen. Op dit moment ligt de gemiddelde hypotheeklening bijna 30% boven de huizenprijs, waar zo'n 2,2 miljoen woningbezitters door getroffen worden. Het zal dan ook tenminste nog een jaar duren voordat de situatie op de Amerikaanse huizenmarkt verbetert. De huizenmarkt kan daarbij geholpen worden door een lagere kapitaalmarktrente en in dat verband was de FED-meeting van gisterenavond belangrijk. Omdat de rente ongewijzigd is gebleven op het huidige niveau en de uitspraken over de economische groei en deflatie naar verwachting onveranderd waren, ging alle aandacht uitgaan naar een mogelijke toelichting op het opkopen van staatsleningen.Inderdaad kondigde de Amerikaanse centrale bank dat er voor een bedrag van 300 miljard dollar aan staatsobligaties werd verkocht. De Fed heeft dat instrument tot nu toe niet gebruikt, terwijl de Bank of England en de Bank of Japan hier al mee gestart zijn. Sterker nog, na een forse verlenging van de balans van de Fed is deze de laatste drie maanden weer afgenomen. Bovendien blijkt uit de data dat slechts een klein deel van alle middelen van de Fed via kredietverlening van banken in de economie verdwijnen. Hierdoor is inflatiedreiging onterecht en bestaat er eerder een gevaar van deflatie, maar blijft ook de ondersteuning van de economie uit. Om herstel te stimuleren zijn het opkopen van bijvoorbeeld hypotheekleningen en langerlopende staatsleningen belangrijk. Voor de Fed blijkt het opkopen van staatsleningen echter gevoelig omdat de suggestie wordt gewekt dat de staatsschuld hiermee gefinancierd wordt, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.