Zo stelde Michael Dell van computerfabrikant Dell in 1997 dat Steve Jobs er goed aan deed om Apple op te heffen en het geld terug te geven aan de aandeelhouders. De reactie van Jobs was dat " CEO's worden verondersteld klasse te hebben.

Privatisering

Michael Dell geeft nu geld terug aan de aandeelhouders. Het verschil is dat hij niet Dell opheft. Dell en andere producenten van computers hebben het lastig.

En dat vooral door opkomst van de tabletcomputer die door Apple nog maar enkele jaren geleden is geïntroduceerd.

In totaal betaalt Michael Dell samen met andere partijen waaronder Microsoft aandeelhouders $ 24,4 terug. Hiervan is $ 14 mld geleend van banken. Op eerste gezicht een goede investering.

Over de eerste drie kwartalen boekte het bedrijf $ 2,3 mld winst. Extrapolerend is dit op jaarbasis $ 3,1 mld. Een Return on equity dan ook van 12,5%.

Het is volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer dan ook niet vreemd dat de grootste aandeelhouder, Southeastern Asset Management, tegen het plan is.

Dell gaat te goedkoop van de beurs af. Daarin heeft de vermogensbeheerder zeker gelijk. De koers-winstverhouding is nu 7 en het dividendrendement is 2,3%.

Ook op basis van de koers waartegen het bedrijf van de beurs zou worden gehaald is het goedkoop. Het laat zich berekenen rond de $ 13,5 terwijl de gemiddelde koers over de afgelopen 20 jaar op $ 18 staat.

Nu is er natuurlijk wel een verklaring voor de lage waardering. Dell heeft de recente ontwikkeling in de computerindustrie zwaar onderschat.

Het heeft bijvoorbeeld geen tablet. En dat is niet het enige. Het succes van Apple is gebaseerd op het "ecosystem" hardware die naadloos werkt met software.

Iets dat Microsoft nu ook tracht te doen. Maar bij Dell kan men goedkoop computers kopen maar meer ook niet.

Zo stelde Michael Dell van computerfabrikant Dell in 1997 dat Steve Jobs er goed aan deed om Apple op te heffen en het geld terug te geven aan de aandeelhouders. De reactie van Jobs was dat " CEO's worden verondersteld klasse te hebben. Privatisering Michael Dell geeft nu geld terug aan de aandeelhouders. Het verschil is dat hij niet Dell opheft. Dell en andere producenten van computers hebben het lastig. En dat vooral door opkomst van de tabletcomputer die door Apple nog maar enkele jaren geleden is geïntroduceerd. In totaal betaalt Michael Dell samen met andere partijen waaronder Microsoft aandeelhouders $ 24,4 terug. Hiervan is $ 14 mld geleend van banken. Op eerste gezicht een goede investering. Over de eerste drie kwartalen boekte het bedrijf $ 2,3 mld winst. Extrapolerend is dit op jaarbasis $ 3,1 mld. Een Return on equity dan ook van 12,5%. Het is volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer dan ook niet vreemd dat de grootste aandeelhouder, Southeastern Asset Management, tegen het plan is. Dell gaat te goedkoop van de beurs af. Daarin heeft de vermogensbeheerder zeker gelijk. De koers-winstverhouding is nu 7 en het dividendrendement is 2,3%. Ook op basis van de koers waartegen het bedrijf van de beurs zou worden gehaald is het goedkoop. Het laat zich berekenen rond de $ 13,5 terwijl de gemiddelde koers over de afgelopen 20 jaar op $ 18 staat. Nu is er natuurlijk wel een verklaring voor de lage waardering. Dell heeft de recente ontwikkeling in de computerindustrie zwaar onderschat. Het heeft bijvoorbeeld geen tablet. En dat is niet het enige. Het succes van Apple is gebaseerd op het "ecosystem" hardware die naadloos werkt met software. Iets dat Microsoft nu ook tracht te doen. Maar bij Dell kan men goedkoop computers kopen maar meer ook niet.