Onlangs stelde de bodemonderzoeker de verwachte winst voor dit jaar neerwaarts bij met EUR 30 miljoen. Fugro rekent nu op een nettowinst van ongeveer EUR 280 miljoen, tegen eerder EUR 310 miljoen.

Ongeveer EUR 15 tot EUR 20 miljoen van de verdampte winst is toe te schrijven aan de verkoop van het seismische bedrijfsonderdeel aan CGG.

De transactie moet eind dit jaar beklonken zijn. Het restant van EUR 10 tot 15 miljoen heeft met de onderwateractiviteiten te maken. Fugro verwacht vertragingen bij projecten in Brazilië en een gebrek aan winstgevendheid bij de oudere schepen.

Hoewel het leeuwendeel van de verwachte winstdaling voortvloeit uit eenmalige gebeurtenissen, ging het aandeel Fugro in reactie op het bericht 14% onderuit.

De overtrokken reactie is voor een groot deel toe te schrijven aan het aangekondigde vertrek van bestuursvoorzitter Steenbakker na elf maanden.

Het waarom daarvan is niet toegelicht. Ondanks de plotsklapse wisseling van de wacht hintte de nieuwe topman Van Riel niet op een strategiewijziging.

Al zijn de winstwaarschuwing en het vertrek van Steenbakker teleurstellend nieuws; de analisten van ABN Amro zijn ervan overtuigd dat het verdienmodel van Fugro, dat leidende posities inneemt in al haar nichemarkten, recht overeind blijft staan.

De problemen bij de onderwateractiviteiten kunnen aanhouden tot in 2013, maar beleggers zullen zich snel gaan richten op de vraag hoe het bedrijf de opbrengsten van de verkoop van de GeoScience-divisie aanwendt om de winstgevendheid op te krikken. Het koopadvies blijft gehandhaafd.

Onlangs stelde de bodemonderzoeker de verwachte winst voor dit jaar neerwaarts bij met EUR 30 miljoen. Fugro rekent nu op een nettowinst van ongeveer EUR 280 miljoen, tegen eerder EUR 310 miljoen. Ongeveer EUR 15 tot EUR 20 miljoen van de verdampte winst is toe te schrijven aan de verkoop van het seismische bedrijfsonderdeel aan CGG. De transactie moet eind dit jaar beklonken zijn. Het restant van EUR 10 tot 15 miljoen heeft met de onderwateractiviteiten te maken. Fugro verwacht vertragingen bij projecten in Brazilië en een gebrek aan winstgevendheid bij de oudere schepen. Hoewel het leeuwendeel van de verwachte winstdaling voortvloeit uit eenmalige gebeurtenissen, ging het aandeel Fugro in reactie op het bericht 14% onderuit. De overtrokken reactie is voor een groot deel toe te schrijven aan het aangekondigde vertrek van bestuursvoorzitter Steenbakker na elf maanden. Het waarom daarvan is niet toegelicht. Ondanks de plotsklapse wisseling van de wacht hintte de nieuwe topman Van Riel niet op een strategiewijziging. Al zijn de winstwaarschuwing en het vertrek van Steenbakker teleurstellend nieuws; de analisten van ABN Amro zijn ervan overtuigd dat het verdienmodel van Fugro, dat leidende posities inneemt in al haar nichemarkten, recht overeind blijft staan. De problemen bij de onderwateractiviteiten kunnen aanhouden tot in 2013, maar beleggers zullen zich snel gaan richten op de vraag hoe het bedrijf de opbrengsten van de verkoop van de GeoScience-divisie aanwendt om de winstgevendheid op te krikken. Het koopadvies blijft gehandhaafd.