Freeport heeft USD 9 miljard over voor Plains Exploration & Production en McMoran Exploration. Dat bedrijf komt net als Freeport voort uit het in de jaren 80 opgesplitste Freeport-McMoran.

Met de acquisities wil Freeport zich meer profileren als gediversifieerd olie- en gas en mijnbouwbedrijf. De toelichting die het bedrijf heeft gegeven op de strategiewijziging maakte weinig duidelijk over de ratio erachter.

Met de overname wil de koper- en goudproducent zich richten op nieuwe markten, omdat er weinig aantrekkelijke nieuwe mogelijkheden zijn op het gebied van de grondstoffen waar het zich nu op richt.

Het nieuwe bedrijf zou volgend jaar ongeveer een kwart van zijn verdiensten halen uit olie en gas. Er zijn echter weinig synergievoordelen tussen enerzijds olie- en gas en anderzijds goud en koper.

De overnames worden grotendeels met geleend geld betaald en daarmee steekt het bedrijf zich stevig in de schulden. De verwachte nettoschuld van USD 16 miljard is beheersbaar gezien de verwachte EBITDA van USD 12 miljard volgend jaar, maar verlaagt onze verwachtingen voor een speciaal dividend.

Op de korte termijn is de strategiewijziging geen goed nieuws voor beleggers in Freeport omdat zij het aandeel hebben gekocht vanwege de blootstelling aan koper en goud. Daardoor kan de koers van het aandeel op korte termijn lijden onder een verkoopgolf.

Omdat de meeste redenen voor het Koopadvies zijn verdwenen (sterke balans, speciaal dividend, producent van zeldzame metalen) verlagen de analisten van ABN Amro de opinie naar houden.

Met 16% koersverlies is de ergste schade geleden. Als de rook is verdwenen, kijken zij opnieuw naar het aandeel.

Freeport heeft USD 9 miljard over voor Plains Exploration & Production en McMoran Exploration. Dat bedrijf komt net als Freeport voort uit het in de jaren 80 opgesplitste Freeport-McMoran. Met de acquisities wil Freeport zich meer profileren als gediversifieerd olie- en gas en mijnbouwbedrijf. De toelichting die het bedrijf heeft gegeven op de strategiewijziging maakte weinig duidelijk over de ratio erachter. Met de overname wil de koper- en goudproducent zich richten op nieuwe markten, omdat er weinig aantrekkelijke nieuwe mogelijkheden zijn op het gebied van de grondstoffen waar het zich nu op richt. Het nieuwe bedrijf zou volgend jaar ongeveer een kwart van zijn verdiensten halen uit olie en gas. Er zijn echter weinig synergievoordelen tussen enerzijds olie- en gas en anderzijds goud en koper. De overnames worden grotendeels met geleend geld betaald en daarmee steekt het bedrijf zich stevig in de schulden. De verwachte nettoschuld van USD 16 miljard is beheersbaar gezien de verwachte EBITDA van USD 12 miljard volgend jaar, maar verlaagt onze verwachtingen voor een speciaal dividend. Op de korte termijn is de strategiewijziging geen goed nieuws voor beleggers in Freeport omdat zij het aandeel hebben gekocht vanwege de blootstelling aan koper en goud. Daardoor kan de koers van het aandeel op korte termijn lijden onder een verkoopgolf. Omdat de meeste redenen voor het Koopadvies zijn verdwenen (sterke balans, speciaal dividend, producent van zeldzame metalen) verlagen de analisten van ABN Amro de opinie naar houden. Met 16% koersverlies is de ergste schade geleden. Als de rook is verdwenen, kijken zij opnieuw naar het aandeel.