De spread tussen de twee belangrijkste olievariëteiten Brent en West Texas Intermediate bedraagt inmiddels 11,71 dollar per vat. In 2010 was die spread gemiddeld maar 86 dollarcent.

Mark Pervan, head of commodity research bij Australia & New Zealand Banking Group Ltd, is van mening dat het oplopen van de spread op de eerste plaats de vrees weergeeft dat de bevoorrading naar Europa en Azië tijdelijk zou kunnen onderbroken worden.

In de Verenigde Staten is overigens aan olie en olieproducten geen gebrek, zoals bleek uit de voorraadcijfers die gisteren door het Energy Department werden bekendgemaakt.

De spread tussen de twee belangrijkste olievariëteiten Brent en West Texas Intermediate bedraagt inmiddels 11,71 dollar per vat. In 2010 was die spread gemiddeld maar 86 dollarcent. Mark Pervan, head of commodity research bij Australia & New Zealand Banking Group Ltd, is van mening dat het oplopen van de spread op de eerste plaats de vrees weergeeft dat de bevoorrading naar Europa en Azië tijdelijk zou kunnen onderbroken worden. In de Verenigde Staten is overigens aan olie en olieproducten geen gebrek, zoals bleek uit de voorraadcijfers die gisteren door het Energy Department werden bekendgemaakt.